Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola godine za selidbu

Za zatvaranje farmi svinja Jakuševčanima i do 750.000 kuna

12.05.2015., Zagreb - Poljoprivredna farma u gradskoj cetvrti Jakusevac.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Borna Filić/PIXSELL
02.12.2015.
u 14:16

Naknadu će dobiti zatvore li i presele gospodarstva, no farmeri se žale se da je za to najpogodnija lokacija čak stotinjak km od Zagreba, jer sve bliže od toga je vodozaštitno područje

Tri tjedna, ili točnije, do 18. prosinca imaju vlasnici petnaestak preostalih farmi svinja na Jakuševcu da svoja gospodarstva prijave Gradskom uredu za poljoprivredu te Ministarstvu poljoprivrede kako bi za zatvaranje i preseljenje svojih farmi osigurali naknadu.

Najviši iznos koji mogu ostvariti jest 750.000 kuna, i to samo odluče li Jakuševčani svoje farme maknuti s trenutačne lokacije i osuvremeniti ih na novoj. Podsjetimo, farme na području stambene zone trebale su se zatvoriti do ljeta ove godine, međutim šesti put je rok produžen te će farmeri za selidbu imati još otprilike pola godine.

– Već deset godina rokovi za iseljenje konstantno se odgađaju, što zapravo samo produžuje agoniju – objasnili su farmeri s Jakuševca koje smo posjetili na ljeto. Kako su rekli, za farme traže alternativne lokacije, međutim sve što je u blizini Zagreba, a dovoljno veliko da smjesti njihove životinje, na vodozaštitnom je području.

Jedino rješenje koje Jakuševčani, koji sami govore da su njihovi problemi počeli kad su im u kvartu počeli graditi zgrade, pogotovo one u ulici Kamenarka, predviđaju jest da farme odsele stotinjak kilometara od kuća, što znači da će i sami morati pronaći nove domove.

Komentara 6

DU
Deleted user
15:06 02.12.2015.

nesmije se to dirat dapace treba ih jos izgradit jer kaka vremena dolaze mozda ce to obraniti zagreb mudjahadini se boje svinja i mogle bi biti od dvostruke koristi

DU
Deleted user
15:53 02.12.2015.

Farme preseliti na glavne trgove. Da bi svi građani mogli uživati u smradu.

CR
crnaguja1950
16:58 02.12.2015.

joooj koga ti gulikože zavaravaju,koji su to lih.vari.evo,prodat ću im toliko zemlje na kojoj mogu napraviti novu farmu koliko u životu nisu imali i sve to za upola manje novaca koliko im se nudi(750 000kn) i sve to na 15 km od grada i 20 min vožnje od Jakuševca.pa kaj si oni uzimaju za pravo,lihvarit grad a samim time i sve nas??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije