Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S gljivarske izložbe u SC-u

Za vrganjima ste ludi? Pazite da u šumi ne uberete slične klitocibe

gljive
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
18.10.2015.
u 13:35

Znanje o gljivama nije dovoljno “googlati”, jer trebaju godine iskustva za raspoznati je li koja jestiva ili otrovna, kažu gljivari

Ako volite gljive i razmišljate o tome da se upustite u šetnju šumom i berbu vrganja, lisičarka, sunčanica..., budite oprezni da ne uberete ramarije, capice ili klitocibe.

Ako su vam nepoznata imena i ovih nejestivih gljiva, dovoljno je obratiti se nekom od determinanata iz Hrvatskog gljivarskog saveza, koji će odrediti vrstu koju ste ubrali, a jedan od njih je i Antun Kiš koji je sudjelovao na 37. izložbi gljiva društva 'Kamilo Blagaić' koja još danas traje u SC-u.

– Gljivarenje je mi je hobi, matematičar sam, a znanje o gljivama nije dovoljno 'googlati', potrebne su godine iskustva kako biste znali raspoznati je li gljiva jestiva, nejestiva ili pak otrovna i time opasna po život - kaže Kiš, s čime se slaže predsjednik gljivarskog saveza Branko Bartolić.

– Svi novi berači trebaju proći edukaciju u lokalnom gljivarskom društvu kako bi se znali ponašati u šumi, a najbitnija je ljubav prema prirodi - napominje on.

Iako kažu da su zadnje dvije godine zbog promjenjiva vremena bile loše, gljivari preporučuju da je u potragu najbolje ići na Sljeme, a gljiva se nađe i u Turopolju i na Vukomeričkim goricama. Na ovim ih područjima bude i 450 vrsta. Ipak, upozoravaju sve berače da se moraju najaviti šumarijama i platiti dozvole, inače im prijete kazne.

–Moguće je živjeti kao komercijalni gljivar, ali većina nas bere gljive kao hobi ili radi osobne uporabe, a najpopularniji su vrganji koji znaju koštati oko 100 kuna svježi i do 10 puta više sušeni – kaže nam bivši profesor na Agronomskom fakultetu Stjepan Užic, koji se gljivarenjem bavi profesionalno još otkad je bio asistent na fakultetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije