Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG-OVCI S JAKUŠEVCA

'Za veće odštete borit ćemo se tužbama. Ili će sve ovo propasti'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
03.02.2021.
u 11:41

Odzvonilo držanju životinja na Jakuševcu, preostali uzgajivači ogorčeni

I dok su jedni sretni jer se nadaju da će se reducirati neugodan miris na Jakuševcu, drugima je zbog odluke Grada, kažu, ugrožena egzistencija. Od ove je godine, naime, u tom naselju zabranjeno držanje domaćih životinja, što uključuje sve od kokoši do svinja i krava. Direktiva je to koja visi u zraku već desetak godina, ali je potkraj prosinca odlučeno da se tom uzgoju ondje stane na kraj.

Grad: Bez produljivanja

– Rok za dopušteno držanje domaćih životinja na području Jakuševca istekao je 31. prosinca 2020. te potom nije produljivan niti se to planira. Prestankom uzgoja životinja nestat će i neugodni mirisi kao posljedica uzgoja – kažu u Uredu za poljoprivredu i šumarstvo.

Strepila su proteklo desetljeće obiteljska poljoprivredna gospodarstva u tom kvartu, a sad kad je stavljen pečat na odluku, kažu da će se tome oduprijeti jer im nije omogućeno adekvatno rješenje.

– Ponuđena nam je odšteta koja ni približno ne pokriva sve ono u što smo cijeli život ulagali. Imamo 200 svinja, a godišnje ih prodamo i 300. U odštetu je uračunato samo koliko bismo dobili da prodamo životinje, i to po kilogramu. Nigdje nije dodana reprodukcijska vrijednost svinja, a nekretnine i strojevi, prema njihovim procjenama, nisu vrijedni ni upola od stvarne vrijednosti. A neke strojeve nisu ni uračunali – ističe Dubravka Bedeković iz OPG-a u Jakuševečkoj ulici, dodajući kako, čak i da im se isplati ponuđeni iznos, objekte ne mogu koristiti u poljoprivredne svrhe te će jednostavno propasti. Trenutačno još traje status quo, ističe, a svoje životinje ne namjerava ukloniti nego će tužiti Grad ne ponudi li im se rješenje od kojeg će moći preživjeti.

26.1.2021., Zagreb - Stanovnici Jakusevca jos uvijek drze domace zivotinje iako bi uskoro trebala stupiti zabrana, te bi trebali biti obesteceni. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Nama je to više od posla. Od toga živimo i nemamo plan B – kaže D. Bedeković.

Slažu se s njom i Renata i Ivan Vodopijak koji napominju da je osam kućanstava iz kvarta prihvatilo isplatu i zatvorilo staje, ali da je riječ uglavnom o onima koji su odustali od bitke s Gradom jer su uzgajali svinje za svoje potrebe, a ne za prodaju.

– Oni su, primjerice, dobili nekoliko desetaka tisuća kuna za par svinja i nije im se isplatilo boriti se protiv sustava. Nama je ponuđeno nešto više, ali ni približno dovoljno da se pokrijemo. Prisilno nas se zatvara, a u tome nema pravde. Suprug i ja imamo male mirovine, a pedesetak krmača izvor su nam prihoda za život – kažu OPG-ovci.

26.1.2021., Zagreb - Stanovnici Jakusevca jos uvijek drze domace zivotinje iako bi uskoro trebala stupiti zabrana, te bi trebali biti obesteceni. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Politika preko naših leđa

Stotinjak bi se svinja i tri krave trebao odreći i poljoprivrednik Josip Bedeković, vlasnik imanja u naselju.

– Rekli su nam da se premjestimo ako nam odluka ne paše, ali kamo ćemo? Kojim novcem ćemo sve iznova graditi na nekoj drugoj lokaciji? Razumijem da mnogima smeta neugodan miris, no najvećim je dijelom za to krivo odlagalište otpada koje se godinama ne sanira. Preko naših leđa skupljaju se politički poeni jer nije slučajno da je odluka donesena uoči izbora – ogorčen je Bedeković.

26.1.2021., Zagreb - Stanovnici Jakusevca jos uvijek drze domace zivotinje iako bi uskoro trebala stupiti zabrana, te bi trebali biti obesteceni. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentara 8

KO
Kokoiduhovi
17:56 04.02.2021.

Tko bi, da zna da je meso, povrće...uzgojeno u Jakuševcu, kupio i jeo isto???

IG
igorl
12:08 04.02.2021.

Gee - imali su 10 godina da to srede, zelis uzgajat svinje - nema problema - odes 20 km od Zagreba u neko selo i uzgajas. Ne razumijem u cemu je stvar?

RI
Ridick
12:38 03.02.2021.

Konačno da se zatvore ti svinjci koji svojim "mirisima" desetljećima teroriziraju stanovnike Jakuševca, Dugava, Travnog, Utrina, Sloboštine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije