Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATALITET Ispunjeno predizborno obećanje od prije dva mjeseca, rodiljne naknade veće 20 do 22 posto

Za treće dijete 66.000 kuna u šest istih godišnjih obroka

12.03.2009.
u 22:50

Roditeljima čija će se djeca roditi nakon 31. ožujka Grad će davati 20 do 22 posto veću novčanu pomoć nego dosad, odlučeno je na današnjoj sjednici Poglavarstva. Uz povećanje novčane pomoći, izmijenjena je i dinamika podjele novca.

Treće jamči stabilnost
Dosad su Zagrepčani za prvo dijete dobivali 3000 kuna pomoći, a sada će 3600, za drugo dijete dobivali su jednokratnu pomoć od 6000 kuna, a sada će dobiti 7200 kuna, ali ne odjednom, već u tri obroka u iduće tri godine, odnosno 2400 kuna na godinu. A za treće i svako iduće dijete roditelji će od Grada dobiti čak 66.000 kuna pomoći, odnosno 11.000 kuna na godinu u idućih šest!

– Odluka je logična posljedica socijalne politike koju već godinama zagovara naše Poglavarstvo. Najviše smo povećali pomoć roditeljima za treće i svako daljnje dijete. To nije bez razloga jer demografi tvrde da nam tek treće dijete jamči stabilnu demografsku sliku – rekao je pročelnik Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar.

Na Šostara se nadovezao gradonačelnik Milan Bandić likujući jer je napokon ispunio obećanje o 20-postotnom povećanju pomoći za roditelje novorođenčadi koje je prije dva mjeseca dao bez Šostarova i bez znanja pročelnika za financije Slavka Kojića.

– Inače, riječ je o mom prijedlogu. Ne treba se hvaliti, ali treba reći istinu. Imao sam velikih problema u ispunjenju obećanja jer je trebalo riješiti mnoge administrativne probleme. Ali morao sam reagirati jer u Zagrebu je lani rođeno 800 beba više nego godinu prije. Čestitam Šostaru i Kojiću, kojem se dizala kosa na glavi – rekao je Bandić. Naravno da se Slavko Kojić ježio.

Kojić izmislio 15 milijuna
Naime, u proračunu je ove godine za pomoć roditeljima bilo osigurano 80 milijuna kuna, pa je trebalo “izmisliti” dodatnih 15 milijuna, koliko će stajati Bandićevo predizborno obećanje. Pravo na novčanu pomoć imat će, kao i dosad, roditelji ili skrbnici koji imaju prebivalište u Zagrebu najmanje pet godina prije rođenja djeteta. Lani je 20.939 roditelja iskoristilo gradsku pomoć za novorođenčad.


Troškovi prvog djeteta oko 9000 kuna

Pomoć za prvo dijete od 3600 kuna samo je dio novca potreban roditeljima da se pripreme za prinovu. Za kolica će izdvojiti prosječno 2000 kuna, kao i za krevetić, a za autosjedalicu 1000 kuna. Oko 800 kuna roditelji troše za komodu s prematalicom, a 500 kuna za izdajalice, sterilizatore i bočice u kojima čuvaju mlijeko. Prvi mjesec potrošit će oko 300 kuna na pelene, kao i na posteljinu, oko 200 kuna na kozmetiku, gazice, švedske pelene, tetrice... Na sreću, odjeća najčešće cirkulira među majkama, no tko će odoljeti prvom djetetu kupiti jedan poseban kompletić? Za to će roditelji izdvojiti oko 1000 kuna, što će ukupne troškove za prvu bebu zaokružiti na oko 9000 kn.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije