Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandićev megaprojekt

Za svaku drugu fasadu ne može se naći izvođač radova, u New Dealu obnovljena je tek jedna

Gradjevinski radnici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
29.03.2019.
u 12:04

Na tržištu, kaže gradski pročelnik za prostorno uređenje, samo je nekoliko tvrtki koje se javljaju na natječaje za posao obnove fasada

U deset godina obnovit će se pet tisuća fasada, posla će zato biti za svakog živućeg građevinara, uložit će se u taj najvažniji na svijetu projekt četiri milijarde kuna, a sve će rezultirati Zagrebom kao najuređenijom europskom metropolom. Otprilike ovim riječima, iako su malo parafrazirane, prije dvije i pol godine najavio je gradonačelnik Milan Bandić svoj megaprojekt obnove gradskih pročelja. Do njegova “završetka” ostalo je sad još otprilike sedam i pol godina, a broj fasada koje tek treba “omaljati” jest – 4999!

Radovi traju na pet zgrada

Jest, obnovljena je, od najavljenih, tek jedna, i to na adresi Ferde Livadića 11, dok su na listi prioriteta čak 2572 zgrade. Ne ide sve baš “glatko”, kažu nam u Gradu, a najveći su se problemi dogodili kod gotovo posljednjeg koraka pri obnovi, a to je provedba natječaja za izvođače radova. Grad ih, objašnjava nam pročelnik Ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, raspiše, ali na njih se jednostavno nitko ne javi. I tako – u svakom drugom slučaju.

– Provedena su 264 postupka javne nabave radi odabira izvoditelja radova na obnovi pročelja zgrada, od kojih je poništen 131 postupak jer nije pristigla nijedna ponuda izvoditelja radova – precizan je bio pročelnik Bilić koji je rekao i da je sporazum o obnovi pročelja Grad sklopio sa suvlasnicima ukupno 371 zgrade. Oni su morali gradskoj upravi dostaviti, putem svojih upravitelja, dokumentaciju o obnovi, a napravilo je to 287 zgrada. Natječaji za izvođače radova raspisali su se za dvadesetak zgrada manje jer nisu sve dostavile potpune dokumente. U svojevrsnom procesu obnove trenutačno je, kaže Dinko Bilić, 29 višestambenih zgrada. Ne znači to, međutim, da su na svima skele.

– Suvlasnici tih 29 zgrada uplatili su svoj dio sredstava, na pet je u tijeku obnova, dok se za 24 zgrade početak radova tek očekuje – kaže pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje. Britanski trg 5, Dalmatinska ulica 6, Prilaz Gjure Deželića 61, Berislavićeva ulica 12 i Medulićeva ulica 38 adrese su na kojima se, kaže Bilić, trenutačno radi punom parom. “Respektabilan broj suvlasnika ozbiljno je zainteresiran za obnovu pročelja svojih zgrada”, zaključuje pročelnik pa navodi koji su još koraci kod obnove pročelja pokrenuti.

– Za 22 zgrade upraviteljima su upućeni pozivi za uplatu sredstava prema pristiglim valjanim ponudama na natječajima za obnovu pročelja te se provodi obrada preostalih ponuda pristiglih u postupku javne nabave.

Broj tvrtki premalen

U pripremi za pokretanje postupka javne nabave su još 64 višestambene zgrade, odnosno u tijeku je usklađenje dokumentacije za pokretanje postupaka javne nabave za još 36 višestambenih zgrada, dok se za 18 zgrada čekaju dopune dostavljene dokumentacije koje moraju dostaviti suvlasnici putem svojih upravitelja zgrada – kaže Dinko Bilić pa dodaje da je broj tvrtki koje se javljaju na natječaje za obnovu fasada jednostavno premalen, ali “na to nije moguće utjecati”. Kako kaže, “na tržištu je prisutan mali broj izvoditelja radova koji se javljaju na raspisane natječaje što u određenoj mjeri produžava dinamički plan realizacije ovog projekta”. Ili, drugim riječima, na sve poslove javljaju se otprilike iste tvrtke, a one jednostavno ne mogu obnoviti sve predviđene fasade u predviđenom roku. Onoj jedinoj koja je pak dovršena u Livadićevoj ulici obnovljeno je samo ulično pročelje. Natječaj za tu zgradu raspisan je lani u kolovozu i procijenjen na 125 tisuća kuna bez PDV-a, a na njemu je u studenom pobijedila tvrtka Biotika projekt, koja ga je na kraju napravila za nešto manje od 120 tisuća kuna.

Komentara 9

DO
doktorica
19:07 29.03.2019.

samo obećanja,a onaj koji "dela"se uglavnom naslikava po gradu i daje polurazumljive izjave

ZI
zip123
13:31 29.03.2019.

Nevjeruju u postenje natjecaja,pa sve sto se radi po gradu uvijek rade iste firme.Oni koji bi radili posteno nedaju nista ispod stola i odmah odpadnu.

Avatar GRDASIC
GRDASIC
08:40 01.04.2019.

U svakom slučaju jasno je da niti jedna tvrtka van Zagreba ne može dobiti posao osim povlaštenih tvrtki. Tako se ni na natječaje nitko ne javlja jer zna kako stoje stvari. Postoji i druga strana priče, izvođači se boje više upošljavati radnike jer kvalificirane radne snage NEMA. Ono što imaju od kvalificiranih, moraju ih dovoljno plaćati da im ne pobjegnu van iz države i ne zapošljavaju više. Stoga se izbjegava dodatno zapošljavanje kojim bi se možda jednokratno povećala moć izvođenja radova za sumnjive natječaje a la Mile Bandić i Holding ZG. Stoga je Holdingu uzaludno raspisivanje natječaja jer nema izvođača koji bi to preuzeli ali postoji i ozbiljna kriza povjerenja. Jedini izlaz su strane tvrtke s velikom infrastrukturom ali one ne rade za kikiriki i obećanja kao domaći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije