Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava prehrana

Za sladoled i tortu koji ne debljaju Zagrepčani ne pitaju za cijenu

02.06.2014.,Zagreb - Slasticarnica Oranz, koja se nalazi u Ilici na broju 7. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
20.06.2014.
u 12:45

Trend zdrave prehrane zahvatio i slastičarnice, u gradu ih je sve više. Bezglutenski kolači, ili bez šećera, jogurt kupovi...sve su omiljeniji

Današnji imperativ za zdravom ishranom protegnuo se i na slastičarsku ponudu u Zagrebu. Slatko se sada konzumira samo ako je od fruktoze, stevije, bez brašna, s puno voća, obvezno nešpricanog i organski uzgojenog... I ne pita se za cijenu, a kupuju se i cijele torte, i za 300 kuna.

Slastice za šećeraše

Otkrili su nedavno Zagrepčani i sasvim drugačiju vrstu slastice – smrznuti jogurt talijanske marke Yogorino, koji je svoju drugu trgovinu nedavno otvorio u Gundulićevoj ulici. Za Yogorino kupom, probiotičkim sladoledom na osnovi jogurta, ludi su i turisti iz Azije. No Zagrepčane i njihove goste privlači to što sami mogu kreirati sladoled, koji usto ne deblja – na 100 grama sadrži samo 134 kalorije.

– Naravno, što je više dodataka, više je i kalorija. Yogorino kup osnovni je proizvod, na koji se mogu dodati umaci od jagoda, šumskog voća, jabuke, tamne čokolade, bijele čokolade, badema, žitarica... – kaže voditeljica Yogorina Iva Barbir te dodaje da je u svijetu više od 600 njihovih trgovina. Mali kup je 12, srednji 16, a veliki 20 kuna, a nude i torte, minjone, kolačiće, smoothije, kao i jogurt burger, koji se radi od slatkog kruha.

U smjeru zdrave kuhinje razvija se i slastičarnica Mak na konac, blizu Trga žrtava fašizma. Iako u ponudi ima klasične kolače, rade i slastice za dijabetičare.

– Odaziv je dobar, ali kupci dolaze u valovima. Jedan dan prodam tri takva kolača, a idući 30. Sad radim samo prema narudžbi – kaže vlasnica Petra Jelenić te dodaje da kupuju uglavnom ljudi sa zdravstvenim teškoćama. Cijena šnite torte je od 18 do 20 kuna, a kupci naročito vole brownie od datulja, bez šećera, brašna i mliječnih proizvoda.

Pretražila i stare kuharice

Bezglutenske torte peku se i u Slatkoj hiži, u Ilici kod Britanca. Vlasnica Ksenija Lepen ponudu je kreirala prema željama kupaca, a pretraživala je i stare kuharice radi izvornih recepata.

– Meljemo i zob za tortu s jabukama, kupci vole i onu od mrkve. No stari Zagrepčani rado pojedu štrudlu od voća bez šećera – kaže Lepen, dok prodavačica Tea Stepić dodaje da imaju i najstariju tortu, s receptom iz 19. stoljeće, od oraha i čokolade, naziva Omama. Najpopularnija im je torta Ledeni vjetar, kao i u slastičarnici Oranž blizu Cvjetnog trga.

Komentara 1

AL
Albis
16:09 25.06.2014.

Ne deblja, mos mislit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije