Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova zgrada

Nova fasada već upola smanjila račune za struju stanara u Botincu

Botinec
Foto: Robert Anić/Pixell
1/4
03.12.2014.
u 10:00

Prva zgrada u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj koja se obnavlja uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša nalazi se u Ulici Kolarove Breze u Botincu

Prva zgrada u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj koja se obnavlja uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša nalazi se u Ulici Kolarove Breze u Botincu. Njeni stanari ovaj će Božić provesti u sasvim novom ruhu, jer dotad se očekuje završetak svih radova.

Planirali tri godine

Zgrada je sagrađena kao privremeni smještaj za Zagrepčane čije su kuće stradale u poplavi 1964., a 50 godina kasnije 40-ak njezinih stanara odlučilo je smanjiti izuzetno visoke račune i obnoviti zgradu kako bi si podigli kvalitetu života.

Foto: Večernji list

– Obnovu smo planirali početi još prije tri godine, no čuli smo da će Fond davati subvencije pa smo malo pričekali – kazala je Verica Osrečki, predstavnica stanara. Dodala je da su stanari bili složni da se krene u obnovu jer su im računi za struju na koju ih se većina grije bili izuzetno visoki.

– U zgradi su 33 mala stana od 24 kvadrata, ali zimi sam za struju plaćala i po 680 kuna. Obnova je počela u listopadu, a otkad je stavljen stiropor, stan gotovo da i ne trebam grijati – objasnila je Osrečki napominjući da joj je već račun za studeni došao na prihvatljivih 300-ak kuna. Zbog visokih troškova za grijanje stanari se nisu bunili ni zbog povećanja pričuve sa šest na 13 kuna.

Foto: Večernji list

Naime, trošak obnove (termofasada te izolacija krovišta, hidroizolacija zgrade te zamjena svih prozora i vrata) koštat će ih 624 tisuće kuna, a od Fonda su dobili 40 posto, tj. 242 tisuće kuna.

U siječnju novi natječaj

Natko Bilić, direktor tvrtke Planetaris, koja je izradila projekt, istaknuo je da je ova loše građena zgrada najbolji primjer smanjenja troškova koje nosi energetska obnova jer će stanari štedjeti i do 80 posto sadašnje potrošnje.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Direktor Fonda Sven Müller najavio je da će već u siječnju biti raspisan novi natječaj za obnovu zgrada, izradu energetskih certifikata i projektnu dokumentaciju.

– Za to smo osigurali više od sto milijuna kuna, a u veljači ćemo raspisati i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća – kaže Müller.

Novcem države obnavljaju se fasade 15 zgrada u gradu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije