Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska bilanca

Za otpremnine Holding lani dao 101 milijun kuna

holding
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.04.2015.
u 15:04

Dobit tvrtke veća za 13 milijuna i iznosi oko 40 milijuna kuna, a takav je skok posljedica rezanja broja radnika i troškova. Ovdje nije uračunat rezultat podružnica koje su izdvojene

Zagrebački holding prošlu 2014. godinu zaključio je s dobiti, prije oporezivanja, u iznosu od 40 milijuna kuna, što je za 13 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu, 2013. godinu.

Prikazana dobit preliminarni je rezultat iskazan u statističkim izvješćima predanim Fini, s posljednjim danom ožujka, dok će kompletni financijski podaci cijele grupacije Holdinga biti objavljeni krajem travnja, kada je rok za predaju izvješća Poreznoj upravi.

Zabilježeni rast dobiti od 13 milijuna kuna ne uključuje rezultate izdvojenih podružnica i ipak nije dovoljan kako bi se Holdingu napokon pripisao epitet dobitaša, no jasan je znak uzlaznog trenda.

90 milijuna kuna više

Takav skok rezultat je, naime, rezanja troškova na dvije razine - smanjenje broja zaposlenika i smanjenje troškova financiranja.

–Prošlogodišnje povećanje dobiti promatramo kao prve rezultate financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke, poručili su iz tvrtke.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Tijekom 2014. nešto više od 101 milijun kuna isplaćeno je za otpremnine, gotovo je 90 milijuna kuna više nego je po istoj osnovi isplaćeno u 2013. Osim za 981 djelatnika kojima je prestao radni odnos uz osobno uvjetovane otkaze Holding je tijekom 2014. napustilo 210 zaposlenika na osnovu starosne, prijevremene ili invalidske mirovine, te 275 zaposlenika kojima je uručen izvanredni otkaz jer su godinama radili s lažnim potvrdama o stupnju obrazovanja.

U prošloj godini 3 milijuna kuna više izdvojeno je za angažiranje djelatnika preko agencije za privremeno zapošljavanje.

–Smanjenje broja radnika morali smo kompenzirati uzimanjem agencijskih djelatnika kako bismo osigurali kontinuitet rada i usluga, objasnili su iz najveće zagrebačke tvrtke. Prema ovom prvom izvješću, značajno su smanjeni izdaci za rad preko Student-servisa - s nešto više od 3 milijuna kuna pali su na 392.000 kuna u 2014.

Skromne investicije

Razlog tome, između ostalog, je i izdvajanje ustanove sportski objekti, koja je imala najviše angažiranih studenata, a koja sada zbog pravne prirode nije uključena u rezultate poslovanja Zagrebačkog holdinga. Za naknade članovima nadzornih i revizorskih odbora, za razliku od 2013. kad je izdvojeno 853.000 kuna, u 2014. potrošeno je 687.000 kuna. Što se tiče ove godine, predsjednik uprave Holdinga Dejan Fičko kazao je da je poslovni plan za 2015. donijela stara uprava i da su u njemu skromno planirane investicije.

–Plan pregledavamo i bit će prostora i potrebe za redefiniranje. Ušli smo u novi sustav i želimo detaljno sve pregledati. Kolegama u podružnicama dali smo zadatak da naprave popis svih aktivnosti u podružnicama i tvrtkama pa ćemo vidjeti usklađenost tog plana s ciljevima i taj posao odraditi najkasnije do lipnja, kada se može očekivati i izmjena plana - kaže Fičko.

Komentara 10

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:21 14.04.2015.

Cosa nostra su amateri a sicilija raj sprem nas

FA
fakin2012
20:44 14.04.2015.

što će na to reći romski kralj Bandić?

MA
matan91
07:17 15.04.2015.

Troškovi za agencijske radnike poveća s 3m kn na 23m kn????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije