Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruka revizija

Za isti posao Grad i Holding daju 1,6 milijuna kuna gradskog novca

Novac
Arhiva VL
08.03.2012.
u 10:00

788 tisuća kuna za reviziju poslovanja svojih podružnica platio je Zagrebački holding tvrtki Deloitte

Grad Zagreb i Zagrebački holding ove će godine potrošiti milijun i pol kuna za dvostruku reviziju poslovanja Zagrebačkog holdinga i pojedinih podružnica.

Stopiraju dolazak revizora

Naime, Grad Zagreb je 10. siječnja ove godine sklopio ugovor o reviziji financijskih izvještaja ZGH s tvrtkom Audit d.o.o., vrijedan 752.000 kuna. A revizija se odnosi na poslovanje Holdinga 2010. godine kao i prva tri kvartala prošle godine. Posebnu pozornost revizori gradske uprave posvetit će direkciji Holdinga, kao i podružnicama Vodoopskrba i odvodnja, Zagrebparking, Zagrebačkim cestama, Tržnicama Zagreb, Autobusnom kolodvoru te Gradskoj plinari i Plinari Zagreb-opskrba, gubitašima koji Holding iz godine u godinu tjeraju u sve veći minus. Prošle je godine financijski manjak tvrtke sa 13.000 zaposlenih iznosio nešto više od 500 milijuna kuna.

S druge će strane i Holding krenuti u češljanje svojih papira. Međutim, za 2011. godinu detaljna je “istraga” predviđena samo u podružnicama: Gradske ljekarne, Arena Zagreb i Zagreb Centrumu, tvrtkama koje su završenu fiskalnu godinu privele u plusu. Za usluge revizorske tvrtke Deloitte Holding izdvojio je 788.000 kuna.

Ipak, dok Grad i Holding zajedničkim snagama trebaju raščistiti sa sumnjivim poslovanjem u Vodoopskrbi i odvodnji, koju je prošle godine potresao skandal Watergate, gradonačelnik Milan Bandić i Ivo Čović, šef Zagrebačkoga holdinga, ponovno su našli razlog za sukob. Kako doznajemo od članova skupštine Holdinga, ali i od članova uprave, gradonačelnikov revizorski tim uvid u poslovanje dobit će tek kada Holding o tome odluči.

– Ne može on poslati revizora kada želi. Imamo sada našu reviziju, doći će i državna revizija, pa ne može troje ljudi sjediti za stolom i pregledavati papire – kazao nam je izvor iz skupštine Holdinga.

Gube tisuće kuna

Iako to iz podataka koje smo dobili službenim putem iz Gradskog ureda za kontrolu nije evidentno, jedan od članova uprave Holdinga optužio je Grad za prekomjernu rastrošnost.

– Potrošili su puno više novaca nego mi, a češljat će samo poslovanje Holdinga za prva tri kvartala 2011. i nekoliko podružnica. Kako će to opravdati? – pita se naš sugovornik.

Kada će gradska kontrola doći do poslovne dokumentacije Holdinga, još se ne zna. Grad je dosad oštećen za nekoliko desetaka tisuća kuna jer revizori koji su naručeni i plaćeni, svoj posao prema ugovoru ne mogu obavljati.

Politički sukob Bandića i Čovića tako bi ponovno mogao postati kamen spoticanja u odnosima Grada i Holdinga, posebice ispostavi li se da se nalazi revizija razlikuju. A to bi moglo skrenuti pozornost s ionako teške financijske situacije megatvrtke koja je u velikim gubicima.

Komentara 2

TO
tor
11:58 08.03.2012.

i opet buju radnici krivi za taj novi gubitak , a ovi mlataraju tuđom lovom ko toalet -papirom!!! užas, svi sve vide, a niko niš ne poduzima!

TO
Tot
14:38 08.03.2012.

ma to je poznato sdpeovo poštenje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije