Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlažno i derutno

Za 122 državna stana još nema plana: 'Kaj da vam kažem, zgrade će morat sravniti sa zemljom'

ZGRADA NA SAVICI
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
04.02.2019.
u 09:10

Razgovarat ćemo. Ili ne? Ministarstvo obrazovanja obećalo se dogovoriti s Ministarstvom državne imovine oko preuzimanja stanova, a sad kažu da ipak moraju prvo riješiti ilegalce

Evo, sad će oni to, odmah i samo što nisu. Porazgovarat će s Ministarstvom državne imovine kako bi najbolje vidjeli što i kako sa 122 stana namijenjena znanstvenim novacima, koji trenutačno prazni propadaju na Borovju. Obećali su to u Ministarstvu obrazovanja prije četiri mjeseca, kad je Večernji list pisao o državnoj imovini koja legalne stanare nema već osam godina.

Radimo na tome

Obećali pa na to zaboravili jer situacija sa stanovima ista je kao i početkom lanjskog listopada. Nikakvi pregovori između ministarstava Gorana Marića i Blaženke Divjak pokrenuti nisu, a ne nazire se ni skoro raspisivanje novih natječaja za smještaj mladih znanstvenika. Ministarstvo državne imovine opralo je ruke jer, kako kažu, kolege iz Ministarstva obrazovanja nisu im se obratili.

– Do danas vezano uz stanove na Borovju nismo zaprimili nikakav zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja, niti su nam iskazali bilo kakav interes da više ne upravljaju njima – kažu suradnici ministra Marića, dok oni iz tabora ministrice Divjak sad pojašnjavaju kako taj razgovor ipak nije tako jednostavno obaviti. Kako kažu, “preduvjet za daljnje korake, bez obzira na to radilo se o daljnjem upravljanju navedenih stanova od strane Ministarstva obrazovanja ili Ministarstva državne imovine, jest rješavanje problematike ilegalnih stanara u istima”.

– Aktivno i kontinuirano, u suradnji s nadležnim tijelima (policija, DORH, sudstvo), radimo na iseljavanju ilegalnih stanara. Ministarstvo, nažalost, ne može utjecati na dinamiku ovog procesa budući da su u tijeku sudski postupci – kažu nam u Ministarstvu obrazovanja, ali ne pojašnjavaju zašto su nam dva tjedna nakon objave prvotnog teksta u listopadu rekli kako će “aktualizirati pitanje vezano uz zgrade na Borovju s Ministarstvom državne imovine te ovisno o ishodu razgovora učiniti daljnje korake i po potrebi raspisati natječaj”. Namjeravaju li uskoro raspisati natječaj za davanje stanova u najam ili na prodaju i ako namjeravaju, kada, a ako ne, zašto, nisu nam odgovorili. Kao što nisu pojasnili ni zašto je točno nekoliko ilegalnih stanara u zgradama Ulice grada Chicaga 19, 21 i 23 prepreka da se u najam daju ostali stanovi koji trenutačno stoje prazni i propadaju.

– A kaj da vam govorim, vidite i sami na kaj to liči. Šteta je stanova, pa da ih se ne bi moglo dati u javni najam ili prodati. Još nekoliko godina i sa zgradama se neće moći ništa nego sravniti ih sa zemljom – u prolazu nam dobacuje gospođa koju smo sreli pored zgrada na Borovju pa odlazi dalje u šetnju sa psom. Odlazimo i mi, ali u crvenu zgradu, čisto da usporedimo njezino trenutačno stanje s onim otprije četiri mjeseca. Promijenilo se nije ništa. I dalje se odmah na ulazu primijeti papir na kojem stoji pravopisno pogrešna poruka da je “kljuć od podruma kod zaštitara”, većina brojila za struju je i dalje razbijena, baš kao i poštanski sandučići, a svaki je kat ujedno i skladište starog namještaja i smeća. Nije u zgrade, zapravo, ni potrebno ulaziti jer izvana se već može vidjeti kako vlaga nagriza fasadu, golubovi stanuju na balkonima na kojima su, osim njih, i osušene biljke nekadašnjih stanara, a s prozora većine stanova vise potrgane zavjese.

Hitno tražimo stan

– Nije to tako od jučer. Još 2015. je dolazila policija kako bi utvrdila žive li u pojedinim stanovima ilegalni stanari, a njih se još uvijek nije izbacilo – govore nam na Borovju, dok na Općinskom sudu doznajemo kako se postupci nakon pokrenute tužbe za iseljenje okončavaju za otprilike tri godine. Kako onda sudski postupci, po navodima Ministarstva obrazovanja, još uvijek traju, nisu nam znali reći. Zgrade u međuvremenu još uvijek svakodnevno čuvaju i obilaze zaštitari AKD-a koji su za to, prema državnoj reviziji, plaćeni oko 400 tisuća kuna godišnje, a jedino što smo ovog puta primijetili da je drukčije u odnosu na prije četiri mjeseca jest poruka ostavljena na ulaznim vratima zelene zgrade. “Hitno tražimo stan u vašoj zgradi za prodaju ili najam”, piše na papiriću koji je zalijepila jedna agencija za nekretnine. Sudeći po brzini Ministarstva obrazovanja, još će se načekati.

>>Pogledajte video: Savica prosvjed

 

Komentara 5

Avatar indigo25
indigo25
13:47 04.02.2019.

Podijeliti rodbini nek dođu u Zagreb. Šta će dole na tom kamenjaru u Hercegovini.

DU
Deleted user
09:55 04.02.2019.

Stanovi prazni a saborskim zastupnicima se plaća mjesečno za najam stana.Ma bravo tako se to radi.

IG
igorl
14:06 06.02.2019.

Drzava izgradila, AKD cuva za lijepu lovu, porezni obveznici masno platili i dalje placaju rusevinu. Klasicni hrvatski win - win - lose scenarij. Gube dakako - porezni obveznici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije