Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trend se širi Zagrebom

Vrt u oblacima postao hit: To je zen, a i na zgradi si uberete ručak

17.05.2016., Zagreb - Obitelj Butkovic bavi se uzgojem klica u stanu na 17. katu nebodera. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
18.05.2016.
u 13:00

Uređivanjem vrtova u sklopu zgrada stvara se nova mikroklima, pa stanari nemaju dojam da žive u zgradi – kaže arhitektica Alenka Delić

Kada požele obrađivati svoju njivu, supružnici Butković spuste se samo nekoliko katova.

Na 17. etaži nebodera u Ulici Braće Domany na Srednjacima drže, naime, pravu urbanu farmu na kojoj uzgajaju klice, mikropovrće, ali i pšeničnu travu. Police stoje u stanu od tridesetak kvadrata koji su Butkovići kupili isključivo za tu namjenu. Vrt pod oblacima zahtijeva od njih ponekad i 14-satno radno vrijeme. No, nije im teško, kažu, jer živjeti od vrtlarenja pravi je odmor i – zen.

Sami svoji gazde

– Jedini stres koji proizlazi iz našeg posla jest u činjenici da moramo zaraditi za život. No, sami smo svoji gazde, odlučujemo koliko ćemo raditi i kada – kaže Marijan Butković, koji zajedno sa suprugom Andreom vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na nebu. Iako je Marijan dugi niz godina radio u obiteljskoj knjigovodstvenoj tvrtki, a Andrea kao fizioterapeut, prije tri godine odlučili su se potpuno posvetiti agronomiji iako dotad nisu imali puno doticaja s njom.

– Kod bake i djeda znao sam kao dječak pomagati u vrtu, no to je bilo otprilike to – kaže Marijan Butković te dodaje da tako i njima pomaže njihova 12-godišnja kći Brigita. Prvo su počeli s uzgojem klica, konkretnije mungo graha, i to za vlastite potrebe.

– Mungo grah probali smo u Londonu u Sohou i poželjeli ga nastaviti jesti u Zagrebu, no ovdje smo ga teško pronalazili ili, kada smo ga i našli, bio je jako skup. Pa smo ga odlučili sami uzgojiti – objašnjava Marijan Butković. Onda su od njih, dodaje, počeli naručivati i prijatelji, pa prijatelji prijatelja i tako se krug raširio. Sada Butkovići opskrbljuju velik dio zagrebačkih restorana, od Dubravkina puta, Takenoka i Il Seconda do Okrugljaka i Baltazara. Klice i dostavljaju, zbog čega su svoj OPG nazvali Kliconoša, a iako je njihova proizvodnja usmjerena k ugostiteljstvu, od njih naručuju i privatne osobe.

Sve su popularniji i vrtovi na krovu, a jedan takav, na petom katu zgrade u Vrbanima, ima i arhitektica Alenka Delić.

– Uređivanjem vrtova u sklopu zgrada stvara se nova mikroklima, pa stanari nemaju dojam da žive u zgradi – kaže Alenka Delić, koja u vrtu uzgaja rajčice, blitvu, špinat, salate, tikve, tikvice, mrkvu, grašak, jagode, češnjak. Od prošle godine u njezinu su vrtu i limun, kumkvat, mini jabuke, mandarine i naranče. Potrebno je paziti, ističe, da na balkonu, odnosno terasi, ima dovoljno sunca i da je biljke moguće navodnjavati, posebno ljeti. I Alenka Delić, kao i Tanja Herr, još jedna arhitektica s vrtom, no na balkonu, o zelenoj gradnji uče svoje studente na Arhitektonskom fakultetu. Tanja Herr svoj vrt ima u šest metara dugoj i 25 centimetara širokoj gredici na 10. katu zgrade u Kušlanovoj.

Kad zatreba bosiljak

– Trenutačno u vrtu imam matičnjak, metvicu, peršin, ružmarin, lavandu, origano... No, bude i špinata, blitve... Obitelj smo koja voli kuhati, a nabrati bosiljak kada im zatreba poseban je gušt mojim kćerima – kaže Tanja Herr.

Komentara 3

Avatar maxist
maxist
20:42 18.05.2016.

povratak prirodi.....

Avatar Dr Evil
Dr Evil
10:20 19.05.2016.

Stari, frizura ti je koma...nemaš 30 kuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije