Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrbani III

VRBANI Službeno – voda zagađena, sve cijevi moraju 
se zamijeniti

vrbani III (1)
Foto: PIXSELL
1/3
24.05.2013.
u 10:30

Komparativna analiza potvrđuje da su loše izvedeni radovi i nemar uzrok zagađenju

Godinu dana čekali su se rezultati komparativne analize svih provedenih dokaza za vodu na Vrbanima III. koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Golemi spis na 5222 stranice potvrdio je dosadašnje stavove vještaka: sve cijevi iz dviju zgrada Palinovečke 19 i,j,k,l moraju se zamijeniti da bi voda za piće bila ispravna. Analizu su stanari platili 10 tisuća kuna iz pričuve.

Analiza u sudski spis

Podsjećamo, stanari su se 2006. uselili u nove stanove u Palinovečkoj i godinu dana pokušavali su zajedno s investitorom otkriti uzrok zagađenja vode. Branko Vojnović iz Zagrebgradnje usmeno je obećao da će otkloniti sve nedostatke i nadoknaditi štetu ako se utvrdi njihova odgovornost. No, do danas stanari traže pravdu i pitku vodu. Komparativna analiza čini dio spisa o čemu će se govoriti na idućoj raspravi sredinom lipnja u privatnoj tužbi stanara protiv Zagrebgradnje, Geoprojekta i Capital Inga. – Analiza je potvrdila sumnje da stari sustav treba zamijeniti novim. Izvođači nisu poštovali zakon o gradnji niti pratili glavni projekt, zbog čega su utvrđeni brojni nedostaci, a posljedica nemara trajno je onečišćenje vode u zgradama – govori odvjetnica stanara Ljiljana Maravić Pirš. Pokušali smo doći do D. Plenkovića iz Capital inga, no nije se javio na poziv. Pisanim priopćenjem oglasili su se predstavnici Zagrebgradnje koji se nisu potpisali imenom i prezimenom, a tvrde da je u sudskom spisu niz dokaza da zagrebačka voda nije ispravna. O tome se očitovao i gradski pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar.

– Vodovod godišnje obavi 10 tisuća, a Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar tisuću analiza vode. Nijedna nije bila neispravna. Jasno mi je što investitori rade, no to neće proći na štetu Grada – govori Šostar. 

No, sve to u životima stanara Palinovečke ništa nije promijenilo. Oni koji su mogli, promijenili su cijevi o vlastitom trošku.

– Vodu pijemo jer je sada navodno ispravna. Prilikom izuzimanja dokaza stručnjaci su rekli da je udisanje zraka tijekom kupanja u zagađenoj vodi najopasnije – kaže Darko Bišćan iz Palinovečke 19 l. Zbog zdravlja djece bi, kaže, hodao i gol i bos pa nije pitao koliko će stajati zamjena cijevi.  

Razočarani u sustav

Pretpostavlja se da u Palinovečkoj 19 i,j,k,l, živi 50-ak djece. Iako su se u stanove uselili još 2006. godine, mnogi ne piju vodu iz slavine jer smrdi po benzinu i razrjeđivaču nakon što se ne pušta tijekom noći. Dio stanara vodu uzima iz hidranta jer je jeftinije.Razočarani su u sustav jer moraju dokazivati da je voda zagađena umjesto da krivci odgovaraju za propuste.

>>Vrbani III: Zbog kancerogene vode traže kaznu od 100.000 kn

>>Vještak: Treba zamijeniti sve cijevi u stanovima u Vrbanima III

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije