Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturno dobro u Turopoljskom lugu

Vrata od krča opet stoje, uredili i obilazni put da ih više ne ruše

Foto: VGDanas
1/4
23.01.2021.
u 10:32

Dvaput su pala pri izvlačenju trupaca, sad su zaštićeni spomenik obnovili

Vrata od krča, zaštićeno kulturno dobro koje se nalazi u velikogoričkoj šumi Turopoljski lug, ponovno stoje.

Obnovljena su nakon što ih je srušio traktor u rujnu 2019., što je već treći put u posljednja tri desetljeća, a drugi put u posljednje tri godine. Originalna drvena vrata stradala su u poplavi 1914. godine pa su nova betonska sagrađena dvije godine kasnije.

Nakon cijelog stoljeća, u rujnu 2017., srušio ih je tegljač trupaca koji je udario u gornju gredu. A da bi se spriječilo da se vrata sruše zbog visine vozila, Šumarija Velika Gorica uredila je i obilaznu cestu za vozila viša od 2,2 metra, koja će ubuduće po drva morati isključivo tim putem.

Foto: VGDanas

– Postavljeni su i prometni znakovi ograničenja visine vozila, kao i prometni znakovi koji upućuju vozila na obilazni put pa će, ponovi li se rušenje spomenika, vozači odgovarati pred zakonom – rekao je Josip Beuk, upravitelj Šumarije Velika Gorica za VGdanas.

Da će Vrata od krča ići u temeljitu obnovu, odlučeno je na sastanku predstavnika Grada Velike Gorice, Hrvatskih šuma, Konzervatorskog odjela u Zagrebu i Plemenite opčine turopoljske, udruge kojoj je cilj očuvanje turopoljskog identiteta, a koja je i povijesni sljednik zemljišne zajednice koja je vrata postavila. Vrata su podignuta nakon velikog krčenja Turopoljskog luga od 1774. do 1779. godine, kada je okrčena zemlja podijeljena na 1600 jednakih parcela. Riječ je o dva drvena stupa preko kojih je pružena velika greda s natpisom koji podsjeća na vrijeme kada je šumom gospodario turopoljski narod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije