Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski biciklistički izazov

Vožnjom na dva kotača u svibnju do boljeg osjećaja i čišćeg zraka

06.04.2016., Zagreb - Na terasi kafica Johann Franck predstavljen je projekt Europski biciklisticki izazov - Vozim za Zagreb, ciji je cilj smanjenje koncentracije CO2 u Zagrebu a nakon toga predstavljeno je deset novih policijskih bicikala. Kristina Krepe
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
07.04.2016.
u 12:35

Od 1. do 31. svibnja i Grad Zagreb u europskoj akciji poticanja građana na korištenje bicikala kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida. Lani je u tom natjecanju Zagreb osvojio 15. mjesto s 355 građana koji su odvozili 31.315 kilometara

Smanjenje količine ugljikova dioksida u zraku, ali i poticanje što većeg broja Zagrepčana na ekološko kretanje gradom – ciljevi su to programa Europski biciklistički izazov, koji će se u Zagrebu provoditi od 1. do 31. svibnja.

– Projekt je to koji je pokrenuo grad Bologna kao natjecanje europskih gradova u svakodnevnom korištenju bicikala. Zagreb je prvi put sudjelovao prošle godine i već smo se tada pozicionirali na 15. mjesto, odnosno 355 Zagrepčana biciklima je odvozilo 31.315 kilometara i pritom su “uštedjelo” 6326 kilograma ugljikova dioksida – objasnila je koordinatorica projekta Darinka Jug te dodala kako je ovogodišnji cilj da Zagreb bude još uspješniji.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Svojim dolaskom vožnju gradom na biciklu podržale su i brojne osobe iz javnog života, a gradonačelnik Milan Bandić, uime Grada, uručio je i bicikle za pet zagrebačkih policijskih postaja. Podsjetimo, policajci na biciklima pilot-projekt je koji su pokrenuli Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb na Vijeću za prevenciju, a kako bi se povećala prisutnost i mobilnost policijskih službenika u četvrtima.

– Ovom primopredajom u svim zagrebačkim policijskim postajama imamo policijske biciklističke ophodnje – rekao je načelnik PU zagrebačke Dubravko Teur te dodao kako se ovim pilot-projektom, koji se provodi već dvije godine, izravno poboljšava komunikacija policajaca s građanima.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:04 07.04.2016.

Gospođa Darinka Jug, koja se dobro uhljebila kod Bandića nakon što je vodila "ona man" "udrugu" MojBicikl, mogla bi nešto korisno i napraviti ili barem inicirati vezano za biciklističku infrastrukturu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije