Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk upozorenja

Vozači autobusa kod Ministarstva: 'Ako nam ne ispune zahtjeve, idemo u generalni štrajk'

Prosvjedna vožnja autobusima od Velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/22
23.08.2019.
u 11:00

- Ministar nas je pozvao da u utorak u 9 sati dođemo kod njega na razgovor - rekao je Lisičjak, dodajući da u međuvremenu nisu mogli obustaviti prosvjed

Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 sati započeli su desetominutni štrajk upozorenja, krenuvši u prosvjednoj koloni s 30-tak autobusa od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Predsjednik sindikata Stjepan Lisičjak rekao je da su tri puta slali dopis resornom ministarstvu, pa čak i premijeru Plenkoviću da ih primi i da razgovaraju o problemima javnolinijskih prijevoznika.

- Ovo tržište nije sređeno i oni teško posluju u Hrvatskoj. To se sve reflektira na naše djelatnike - rekao je Lisičjak.

- Usto smo tražili da se status vozača tretira kao status službene osobe - dodao je.

Lisičjak je rekao da se Vlada uopće nije odazvala već se oglušila na njihove zahtjeve.

- Ministar nas je pozvao da u utorak u 9 sati dođemo kod njega na razgovor - rekao je Lisičjak, dodajući da u međuvremenu nisu mogli obustaviti prosvjed.

Ponavljaju da ako im ne ispune zahtjeve idu u generalni štrajk 9. rujna. U svemu imaju i podršku poslodavaca. Plaće su im oko 3000, a mirovine oko 2000 kuna.

Autobusni prijevoznici su se počeli okupljati još prije 9 ujutro na parkiralištu kraj Velesajma u Zagrebu. 

Rekli su da žele pokazati lošu poziciju u kojoj se nalaze i zahtijevaju bolje plaće, kolektivni ugovor, više smjena i radne uvjete dostojne čovjeka.

Ispred Ministarstva čekala su dva pripadnika temeljne policije.

Na mjestu okupljanja primijetili smo natpise poput "Ne želimo biti građani drugog reda u svojoj zemlji", "Neka Vlada ode u Irsku"...

Sindikati su se ranije ispričali građanima zbog neugodnosti koje će imati za vrijeme štrajka.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar AlPoS
AlPoS
09:58 23.08.2019.

Ovaj prosvjed nije u korist vozača već jakih prijevoznika od kojih će korist imati samo prijevoznici. Traže veće subvencije za svoje linije i više prihoda, to se vidi da je udruga prijevoznika ujedno i član udruge poslodavaca, radnici su samo topovsko meso u ovoj priči. Prosvjed organiziraju poslodavci da bi imali veći prihod, uz podršku nebitnih sindikata. Škandalozno

MA
Mario2020
10:05 23.08.2019.

Jeli vlada poslodavac vozačima ili su to privatni poslodavci

HA
Hagar
10:24 23.08.2019.

JLZ, Ne kužim, zar nisu vozači autobusa u privatnom sektoru? Što onda imaju s ministarstvom? Nek pregovaraju sa poslodavcem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije