Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ČAST TIGROVIMA

Vojarna Croatia dobila je novo ime

Svečanost imenovanja vojarne Croatia imenom 1. gardijska brigada Tigrovi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/12
30.07.2018.
u 15:49

Na današnjoj svečanosti preimenovanja vojarne zajedničko izaslanstvo položilo je vijence kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi

Vojarna "Croatia" u Novom Zagrebu od danas nosi ime Prve gardijske brigade "Tigrovi" - Croatia, a prema riječima ministra obrane Damira Krstičevića riječ je nastavku procesa prožimanja Hrvatske vojske simbolima i vrijednostima iz Domovinskog rata, s ciljem očuvanja njegovih vrijednosti.

Riječ je o vojarni u kojoj je Prva gardijska brigada bila smještena odmah nakon što se iz nje povukla bivša JNA. Kroz Prvu gardijsku brigadu "Tigrovi" prošlo je oko 11 tisuća vojnika, a njih 367 je poginulo, šest ih se još vodi kao nestalo, a preko 1700 je ranjeno.

Svečanost imenovanja vojarne Croatia imenom 1. gardijska brigada Tigrovi
1/12

Naša je obaveza širiti istinu o Domovinskom ratu odajući na taj način počast svima koji su žrtvovali svoje živote i zdravlje za našu budućnost, kazao je ministar obrane Krstičević pred okupljenim visokim aktivnim i umirovljenim časnicima Oružanih snaga, gostima, bivšim zapovjednicima i veteranima Prve gardijske kao i današnjim pripadnicima te postrojbe.

Naglasio je kako se ovo preimenovanje događa u tjednu kada će se proslaviti 23. obljetnica akcije "Oluja" i to, kako je kazao, u sinergiji Hrvatske vojske, branitelja i naroda.

Naziv vojarne "Croatia" u vremenu Domovinskog rata imala je snažan simboličan značaj zbog konteksta vremena, rekao je. Međutim, nastavio je, gledajući danas, s povijesne perspektive kao i očuvanja tradicije, kao razumno i logično rješenje  nameće se preimenovanje vojarne "Croatia" u vojarnu Prve gardijske brigade Tigrovi - Croatia, istaknuo je.

Povijest će Tigrove pamtiti kao jednu od najzaslužnijih postrojbi u stvaranju hrvatske države, ocijenio je i i naglasio da su današnji pripadnici bojne "Tigrovi" HV-a sudjelovali u NATO-ovim operacijama u Litvi te da je njihov rad i angažman ostao izrazito zapažen te im čestitao na tome.

Na današnjoj svečanosti preimenovanja vojarne zajedničko izaslanstvo položilo je vijence kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, a jedna dvorana u vojarni preimenovana je u dvoranu Zbora narodne garde. 

>> Vježba HRZ-a i RAF-a

Komentara 7

Avatar 456852
456852
20:41 30.07.2018.

ke "Maršalka" ima novo ime .. ideš ee ..prejee ...

DU
Deleted user
12:45 31.07.2018.

Sve OK,1gardijska u operaciji"Gusar"iliti Maslenica dobar vic.Nisu operaciji ni primirisali.Isto kao ni drug,sedma,deveta koje se spominju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije