Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u naselju

Ovaj zagrebački kvart već godinama nema pitku vodu i kanalizaciju!

Podsused - Vrapče
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/7
20.11.2018.
u 11:45

Vodoopskrba i odvodnja dosad je pokrenula postupke javne nabave za izradu projektne dokumentacije, a spajanje na zaprešićki vodovod platit će Grad

Još početkom 1970-ih godina u tom su kraju počele prve priče o dovodu vode i uvođenju kanalizacije. Te su dvije stvari u najzapadnijem dijelu gradske četvrti Podsused – Vrapče dosad samo djelomično riješene. Jer dio stanovnika Donjeg i Gornjeg Jareka, Meglenjaka i Jagodišća do danas nema vodovod i kanalizaciju. Točnije, 71 kućanstvo nema pitku vodu, a 150 kuća nema kanalizaciju. I jednima i drugima, kažu, to dvoje treba kao slijepome oči.

Osnovni su to uvjeti, slažu se, za život kakvim bi trebali živjeti svi stanovnici glavnoga grada. S njihovim problemom odlučio se pozabaviti i predsjednik te gradske četvrti Dejan Kljajić te se, prvi put otkako se u naseljima priča o kanalizaciji i vodovodu, došlo nadomak sasvim drugačijeg rješenja.

Odlaze po mutnu vodu

– Dosad je plan bilo priključenje sa zagrebačke strane, preko brda na kojem leže naselja, no pokazalo se puno jeftinijim da se kućanstva spoje na mrežu od Zaprešića. Bio sam na razgovoru kod gradonačelnika Željka Turka, on je dao dopuštenje da to napravimo, a Grad Zagreb financirat će priključak – kaže Dejan Kljajić. Vodoopskrba i odvodnja dosad je pokrenula postupke javne nabave za izradu projektne dokumentacije, a potom slijedi ishođenje građevinske dozvole te izvođenje radova. Računi će pak stizati iz Zagreba, koji će Zaprešiću plaćati naknadu.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

– Nadam se da ćemo onda konačno doživjeti da ne moramo razmišljati imamo li dovoljno vode kako bismo oprali rublje u mašini. Tri puta tjedno iz ViO-a dolaze s cisternama, trenutačno u mom dvorištu stoji spremnik od tisuću litara – kaže Pero Divjak, stanovnik naselja. Voda koju naručuju i plaćaju, a sam ViO, kako neslužbeno doznajemo, na njen dovoz potroši godišnje milijun kuna. Ponekad je dovoz i onemogućen, kao kad, primjerice, pada snijeg pa cisterne ne mogu proći po strmim i uskim cestama. Tada su članovi obitelji Divjak prisiljeni odlaziti na obližnji Repinjak gdje je bunar koji je nekad bio jedini izvor za opskrbu stanovništva.

– Taj bunar godinama nije čišćen pa je voda sasvim mutna. No i ona posluži kad nemaš izbora – kaže Pero Divjak. Kad su se prije nekoliko desetaka godina spajali na struju i tražili telefonsku liniju, dodaje, učinili su to također preko Zaprešića, a često se i pošta zagubi, kaže vijećnica Mjesnog odbora Podsused Ivanka Telišman, jer se pošiljke adresiraju na zagrebački poštanski pretinac, a oni spadaju pod zaprešićki poštanski ured. Odvodnja iz Zaprešića stići će i do Kate Skukan koja pak muku muči s fekalijama koje se iz tuđih septičkih jama prelijevaju niz cestu na čijem dnu gospođa živi pa fekalije često završe u šahtu te se miješaju s pitkom vodom.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Vodu “tjera” metlom

– Problem su i oborinske vode koje se slijevaju iz šume iznad kuće. Prije nekoliko godina asfaltirala se cesta i nisu stavili uz nju kanalice pa se voda sad razlijeva na sve strane. Koliko puta sam je iz dvorišta “tjerala” metlom, nadam se da uskoro to više neću morati – zaključila je Kata Skukan.

>> Pogledajte kakva je situacija s radovima na zagrebačkom rotoru

Komentara 4

RP
rpzagreb
14:25 20.11.2018.

Glasajte I dalje za obećanja, laži i prevare.

Avatar comandante
comandante
18:02 20.11.2018.

malo vas je, kozari bok ima više glasača... i svi izlaze na izbore

Avatar Niškorist
Niškorist
13:08 20.11.2018.

Tražite fontanu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije