Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NABAVA

Za nabavu voća i povrća za vrtiće ove godine ide 80 mil. gradskih kuna

dijete hrana
Foto: Thinkstock
10.07.2017.
u 11:11

Djeca u predškolskom obrazovanju svakoga dana dobivaju po četiri obroka

Marelice – 38 tona, kivi – 14 tona, grožđa – 65 tona, 31 tisuća dinja i 52 tisuće lubenica. To je tek mali dio od dvadeset pet vrsta voća, koliko će ih se do kraja godine poslužiti u vrtićima u gradu.

Osamdeset milijuna kuna stajat će jabuke, nektarine, šljive, trešnje, breskve, naranče, limun, ali i blitva, brokula, celer, kelj, koraba, luk, salata i buča, jer nabavlja se i 35 vrsta povrća, kao i njihovi srodni proizvodi, poput konzerviranih rajčica, krastavaca i cikle, voćnih namaza i kompota, pirea od kestena, suhih smokvi i grožđica.

I dok je sam troškovnik nabave pomalo neobičan jer njime se predviđa kupnja čak 1,632.000 kilograma krumpira, 768.000 kilograma mrkve, 192.000 kilograma cvjetače, 120.000 kila jagoda i 134.400 kila trešnji, u njemu, objašnjavaju ravnatelji šezdeset gradskih vrtića za koje se voće i povrće nabavlja, sve je posve očekivano i normalno.

Sezonski jelovnici

Za 35 tisuća djece, koliko ih pohađa predškolsko obrazovanje u Zagrebu, svakog se dana pripremaju po četiri obroka, a od početka ove godine posebno se pazi na to da svaki od njih bude uravnotežen i zdrav.

– Isplanirani su po sezonama, odnosno postoje ljetni, jesenski, zimski i proljetni jelovnici, ali i po sastavu te kalorijskoj vrijednosti. Rade ih za Grad stručnjaci, odnosno nutricionisti, a nama šalju po 30 jelovnika za svaki mjesec. Možemo mijenjati dane kad ćemo koji iskoristiti, ali plana, što se namirnica tiče, moramo se držati – objasnila je Gordana Lukačić, ravnateljica DV-a Bukovac, u kojem su klinci prošli tjedan za jedan od ručkova imali ljetni rižoto s piletinom, salatu od svježih krastavaca s bijelim umakom i kukuruzni kruh, dok im je za užinu poslužena savijača sa šumskim voćem i mlijeko.

Roditelji imaju uvid

Doručak, ručak i dvije užine vrtićanci dobivaju svaki dan, a kako kaže ravnateljica Lukačić, sastav svakog od njih daje se i roditeljima na uvid, kako ne bi kod kuće ponovili isti meni. Također, svakog se dana ono što se skuha i fotografira te stavi na oglasnu ploču.

– Roditelji tako imaju stvaran uvid u ono što djeca jedu – kaže Gordana Lukačić, pa priznaje kako se čitav sustav vrtićke prehrane, usporedi li se s razdobljem od prije desetak, pa čak i pet godina, potpuno promijenio. Za određene namirnice, kaže ravnateljica DV Bukovac, i sami djelatnici su čuli tek kad su ih vidjeli na gradskim jelovnicima.

– Primjerice, za chia sjemenke donedavno skoro nitko nije čuo. A one su standardni dio jelovnika u našem vrtiću – rekla je Lukačić, pa objasnila kako količine voća i povrća koje Grad naručuje u tonama ne trebaju čuditi. Jer, osim što ih klinci jedu sirove, od njih se prave i variva, rižota, kolači, savijače i pite, kao i zdravi napitci.

35.000 djece pohađa predškolsko obrazovanje u Zagrebu

35 vrsta povrća na jelovniku je, kao i srodnih proizvoda poput konzerviranih rajčica, krastavaca, cikle, voćnih namaza i kompota, pirea od kestena, suhih smokvi

Komentara 1

GA
Gastarbeiter2
12:57 10.07.2017.

80 milijuna uključujući "ugradnju" po našem starom dobrom običaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije