Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD ZAGREB

Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel u Umjetničkom paviljonu

Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel u Umjetničkom paviljonu
26.10.2018.
u 15:11

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstarija je likovna institucija u jugoistočnoj Europi, koja već 120 godina kontinuirano priređuje izložbe, a inicijator njezina osnutka bio je upravo slavni hrvatski slikar Vlaho Bukovac

Izložba “Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja”, koja je otvorena početkom listopada u Umjetničkom paviljonu, donosi retrospektivni pregled Bukovčevog djela s više od 140 slika, a prvi put u Hrvatskoj i susjednim zemljama izlažu se i radovi njegova pariškog profesora, istaknutog francuskog umjetnika 19. stoljeća.

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstarija je likovna institucija u jugoistočnoj Europi, koja već 120 godina kontinuirano priređuje izložbe, a inicijator njezina osnutka bio je upravo slavni hrvatski slikar Vlaho Bukovac. Izložba objedinjuje slike kroz koje su obuhvaćene sve faze slikarevog stvaralaštva – od pariške preko zagrebačke do praške faze. Bukovčeva djela su za izložbu posuđena kako iz hrvatskih tako i iz inozemnih muzeja kao i iz hrvatskih i inozemnih privatnih zbirki. Na izložbi se, uz već poznate Bukovčeve slike, može vidjeti nekoliko novootkrivenih bisera među kojima se naročito svojom monumentalnošću i ljepotom ističe ulje na platnu iz 1886. godine, izuzetnih dimenzija (176×256 cm) – Putifarova žena. Riječ je o slici koja se nalazi u privatnoj kolekciji i ovom prigodom će prvi put biti izlagana u Hrvatskoj.

Djela Alexandrea Cabanela došla su na izložbu u Umjetnički paviljon iz pet francuskih muzeja, a izložba se može se razgledati sve do 6. siječnja 2019. godine.

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije