Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rade i um i tijelo

Vise s tunela, penju se i po tavanu, ali i spašavaju živote

alpinisti
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/8
25.02.2013.
u 14:35

Penjanje će na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. biti prezentirano pa je moguće da ubrzo potom postane i olimpijski sport.

Vještine penjanja po balvanima, kamenoj stijeni i visećim komadima leda odmjerili su jučer na tunelu na Gračanima alpinisti iz brojnih hrvatskih udruženja. Osim iskusnih penjača poput reprezentativca Aleksandra Mataruge, u natjecanju Lednog kupa svoje vještine pokazali su i mladi početnici poput 16-godišnjeg Mihaela Štefića.

– Inače se bavim sportskim penjanjem u dvorani i ovdje sam došao da vidim ide li mi i ovo. Najveći problem je što je hladno, inače je zanimljivo – kazao je Štefić. Dodao je da mu je namjera penjanjem se baviti i profesionalno u čemu se pak već dokazao Mataruga.

– Penjem se svuda, a kada nemam vremena ići u prirodu, vježbam po tavanu koji je cijeli preuređen u umjetnu stijenu za penjanje – rekao je Mataruga, jedan od najboljih penjača u lednom penjanju u Europi.

Dodao je da će upravo takvo penjanje na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. biti predstavljeno pa je moguće da ubrzo potom postane i olimpijski sport.

Dok je trajalo natjecanje ozbiljnih penjača od kojih su se mnogi popeli na najveće domaće i svjetske vrhove, djeca su svoje prve penjačke korake učila na posebnoj santi leda.

– Za penjanje je bitna koncentracija, ali i snaga. Mnogi ovdje steknu vještine i potom se učlane u Gorsku službu spašavanja gdje poslije spašavaju i živote – kazao je Krunoslav Tomorad iz Društva veleučilište Velebit.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije