Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
51. obljetnica

Virtualnim tulumom Saloon slavi rođendan, svi ste pozvani

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/13
13.02.2021.
u 10:02

Party kojim kultni klub na Tuškancu obilježava 51. obljetnicu podsjetit će i na zlatna vremena, a uživo se večeras od 19 sati prenosi na Fejsu

Petak, a još i trinaesti. No u slučaju Saloona bio je to sretan datum. Pred novootvorenim klubom na Tuškancu u dugačkom su redu stajale sve tadašnje poznate face. A kako i ne bi kada im je pozivnice poslao novinar Pero Zlatar, uz glumicu Božidarku Frajt, idejni začetnik pokretanja tada najmodernije diskoteke u ovom dijelu svijeta. Vrpcu je tomahavkom prerezala glumica Ana Karić, a na fotki s otvorenja između lubanje vola koji je glumio bizona s Divljeg zapada pozirali su kuštravi mladići s trendy brkovima, dubrovački ugostitelji Albert Papo i Vlaho Srezović koji su se, a da to nisu znali, upustili u avanturu života.

Primaju i narudžbe

Sedam godina poslije, slična scena mogla se vidjeti na Manhattanu, samo što su ondje u redu “sjale” hollywoodske zvijezde. Saloon je stariji brat Studija 54, a i nadživio ga je jer je kultni newyorški disko nakon sedamdesetih postao tek uspomena. Posljednjih 50 godina adresa Tuškanac 1a zato je dobro poznata svim Zagrepčanima. Ondje su mnogi plesali do zore, zaljubljivali se i provodili najljepše trenutke mladosti. Nastali su u Saloonu i neki veliki hitovi poput pjesme “Dobra stara vremena” Novih Fosila koju je Rajko Dujmić uglazbio na tekst Steve Cvikića oko pola pet ujutro, taman pred fajrunt. A “fajrunt” je umalo nastupio nakon provale u klub 20. rujna 2013. Uzalud su Vlaho Srezović i njegov sin Maro pokazivali papire koji su dokazivali da su vlasnici prostora, što je presudom u njihovu korist potvrdio zagrebački Općinski sud, a potom i Županijski pa su 2016. vraćeni, no još čekaju dozvolu za minimalne tehničke uvjete. Usprkos tome, lani su obilježili okruglih 50 predstavljanjem monografije i tulumom do zore koji se još prepričava.

10.02.2021., Zagreb - Saloon. Vlaho i Maro Srezovic ove godine obiljezavaju 51. godisnjicu postojanja kultnog kluba Saloon. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Proslava 51. rođendana, pak, bit će virtualna i svi su pozvani – otkriva nam Maro dok nas provodi praznim prostorijama Saloona kroz koje i dalje teku uspomene iz onih dobrih, starih vremena, a s fotografija na zidovima smiješe se slavni posjetitelji. Prošla je godina bila teška i za Saloon koji je ostao bez nekih omiljenih gostiju. Ipak, za Srezoviće nije sve bilo tako sivo. Maro je, naime, postao otac, a Vlaho djed djevojčice Marani koja će krajem svibnja proslaviti prvi rođendan. Ona će, kažu, biti najmlađi gost na rođendanu.

– Večeras od sedam programom uživo iz Saloona na Fejsu ćemo se prisjetiti zlatnih vremena. DJ će primati narudžbe gledatelja, a pronašao sam i audiokasete s miksevima pjesama koje su puštali 80-ih pa će svirati u pozadini – veli Maro.

Čim se korona smiri...

Namjeravaju otvoriti i Saloonov kafić.

– Imali smo ponudu za jedan prostor u centru. Korona je sve usporila, no čim se smiri, nastavljamo s realizacijom – kaže stariji Srezović te dodaje da će se, čim prođe pandemija, Saloon ponovno moći unajmiti za rođendane i evente. Veseli se i datumu ponovnog otvaranja. Tulumarit će tada opet do zore, bez obzira na to što je prešao sedamdesetu, kaže kroz smijeh.

10.02.2021., Zagreb - Saloon. Vlaho i Maro Srezovic ove godine obiljezavaju 51. godisnjicu postojanja kultnog kluba Saloon. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Žao mi je što Grad nije prepoznao vrijednost programa Saloona i omogućio ponovno otvaranje. Nadam se da ćemo izabrati novo gradsko rukovodstvo koje će za nas imati više sluha i da ćemo idući rođendan slaviti u još boljem Saloonu – zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Ena4444
Ena4444
07:41 16.02.2021.

lijepa sijećanja do 1990. , ali kaj se mladi gazda zbuckal

MI
Mikrovalna
21:16 13.02.2021.

Ja sam Saloon dozivio pocetkom 2000-ih. Nije to tada bilo kao u zlatna vremena, ali i dalje su se mogli uhvatiti nezaboravnih partya i imam od tamo prekrasne uspomene. Kultno mjesto.

32
32Kuslan
12:59 13.02.2021.

Pokojni Suki je još bil dečec, kaj je skupljal cigaretne kutije. Vol na šanku i pok.Plot.... joj bum se rasplakal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije