Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Camera obscura

Virtualna izložba Matee Smolčić Senčar u galeriji Omnibus

02.12.2020.
u 23:58

Fotografije su snimljene pinohle kamerom koja se bazira na tehnici camera obscure. Tehnika snimanja pinhole kamerom puno pridodaje mističnom i nadrealnom dojmu na fotografiji.

 Izložba fotografija „pinhole portreti“ Matee Smolčić Senčar koja je premijerno prikazana u Londonu 2017. te nakon toga u Splitu, Zagrebu i Beogradu, predstavljena je u proširenom postavu 01.12.2020. u virtualnoj Galeriji Omnibus, koju su nacrtali i postavili Siniša Uštulica i Igor Šeler u virtualnoj stvarnosti. Sadržaj će biti moguće konzumirati na svim platformama kao što su mobiteli, računala, tablet, VR naočale

Fotografije su snimljene pinohle kamerom koja se bazira na tehnici camera obscure. Tehnika snimanja pinhole kamerom puno pridodaje mističnom i nadrealnom dojmu na fotografiji. Umjesto kroz objektiv, svijetlost se projicira kroz sitnu rupicu na željeni foto materijal, a u ovom slučaju to je uglavnom crno-bijeli negativ film.

Ono što nam oku u stvarnom svijetu nije vidljivo i teško je za interpretirati ovdje dolazi u formi fotografije, odnosno manipulacijom propuštanja svijetla na negativ i pozicioniranjem aktera na fotografiji. Sam doživljaj virtualne izložbe oplemeniti će i glazba genijalnog Zvjezdana Ružića. izložbu možete pogledati na ovom linku. 
 

Ključne riječi

Komentara 1

ČE
Čedolovac
09:05 03.12.2020.

Zanimljivo.. U šumi selfija, paparazza i ostalog smeca ovo vrijedi pogledati. Svjetlopis ili fotografija na nacin kako su se prve fotografije radile (camera obscura). Fun fact : za 6g ce biti 200g od prve fotografije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije