Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Connecting europe express

VIDEO Luksuzna europska željeznica po prvi put u Zagrebu, izazvala interes građana

Vlak Europe Express stigao u Zagreb
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
11.09.2021.
u 22:22

Povodom obilježavanja Europske godine željeznice, vlak Connecting Europe Express u 3 dana povezat će 26 zemalja i stati u stotinjak gradova diljem Europe

Krenuo je iz Lisabona, a zadnja mu je postaja Pariz. Connecting Europe express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice, stigao je danas oko 19 sati na zagrebački Glavni kolodvor. Vlak dugačak oko 80 metara s luksuznim vagonima koje su sastavile europske nacionalne željeznice izazvao je velik interes građana koji su ga sa zanimanjem proučavali i fotografirali. 

Na svom proputovanju koje je počelo 5. rujna u Lisabonu, a nakon pet tjedana, 7. listopada završava u Parizu, Connecting Europe Express zaustavit će se u više od 100 europskih gradova te u 36 dana spojiti 26 zemalja. Connecting Europe Express rezultat je uspješne suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i brojnih drugih partnera.

Cilj projekta je poticanje  građana Europske unije na korištenje željezničkog prijevoza kako bi se pridonijelo ostvarenju Europskog zelenog plana prema kojemu bi čitava EU do 20250. postala klimatski neutralna. 

Connecting Europe Express u Zagreb je stigao s nekoliko minuta kašnjenja, a svoj put nastavlja u subotu u 11.30 sati kada kreće prema Beogradu, a potom Skopju. 

U vlaku se voze predstavnici Europske komisije i CER-a, a dočekali su ih zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE) Maja Bakran Marcich, dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korlaet i državni tajnik za željeznice u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić te predstavnici hrvatskoga željezničkog sektora. Sudionici dočeka međusobno su razmijenili zastave grada Zageba, Hrvatske i Europske Unije. 

11.09.2021., Zagreb - Vlak Europe Express svoje je putovanje zapoceo 2. rujna u Lisabonu, a zavrsit ce ga u Parizu 7. listopada. Zeljeznica Connecting Europe u 36 dana povezati ce 26 zemalja Europe a danas je stigao u Zagreb. Ines Ayala Sender, Maja Bakran Marcich, Alen Gospocic Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

-Čast mi je kao rođenoj Zagrepčanki danas biti ovdje. Connecting Europe Express koji će na svojoj ruti proći oko 20.000 kilometara rezultat je suradnje niza europskih željeznica. Želimo da nam pomogne da savladamo izazove koji su pred nama - kazala je Maja Bakran Marchich, zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE). Nakon pozdravnih govora, na dočeku je nastupio Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado. 

Komentara 7

IM
imart143
11:26 12.09.2021.

Od naprijed izgleda ko da je bila na renontu u TZV Janko Gredelj

TE
TeoretičarZavjera
01:10 12.09.2021.

“Vlak dugačak oko 80 metara” - molim???

DA
Daisy55
15:29 12.09.2021.

Pa kaj će nama takav vlak? Pa naši vlakovi voze 30 km/h, uvedimo ponovo konjske zaprege umjesto vlakova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije