Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Započeo Projekt OKOLO

VIDEO Raspjevane krošnje, crne mice i vuneno srce oživjeli Grič

Zagreb: Umjetničke gradske intervencije OKOLO - Mačke Gornjeg grada
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/13
20.08.2020.
u 15:44

Od 20. do 30. kolovoza na mnogim skrovitim lokacijama moći će se razgledati kreativne street art intervencije u prostor

Zagrebački Gornj grad pretvorio se u četvrtak u street art pozornicu. Talentirani umjetnici svojim su urbanim intervencijama oživjeli prostor u sklopu projekta OKOLO koji će, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, do 30. kolovoza udahnuti kreativnost skrivenim prolazima, krošnjama i tajnovitim zakucima Griča i tako razveseljavati prolaznike.

Projekt OKOLO započeo je s pet raznovrsnih umjetničkih instalacija raspoređenih diljem Griča. Kiparica Ida Blažičko i multimedijalni umjetnik Alex Brajković za svoju su instalaciju 'Singing forrest' odabrali krošnje gornjogradskog drveća u Parku Bele IV. , ispred potresom oštećene zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda. Drveće je tako propjevalo jer su na njega postavljene tisuće zvučno-svjetlosnih tijela koja danju uz pomoć vjetra proizvode meditativnu glazbu, a noću i svijetle.

I biologinja Luna Džidić, velika zaljubljenica u floru, svoju je inspiraciju pronašla u biljkama. Mapirala je tako i označila brojne gornjogradske biljke koje rastu iz zgrada i nogostupa. Na svakoj od njih, nalazi se QR kod koji vas interaktivno odvodi na internetski tekst o svakoj od njih.

Dizajnerica Voona svoju ljubav prema Zagrebu izrazila je vunenim srcem koje je postavila na potresom oštećenu zgradu. Njen rad  'Zacijeljujuće srce Grada' podsjeća nas tako na ožiljke koje je Zagreb zadobio u potesu, no koji će, baš kao i sve rane, s vremenom zacijeliti.

Umjetnice Klasja&Zita na zidove kraj restorana Grički top te galerije Cinkuš su pak postavile crne mačke i time dale počast ovim gracioznim bićima koja obitavaju na Gornjem gradu, dok je street artist Afrika oslikao stube Grgura Tepčića. Danas postavljene umjetničke intervencije tek su početak desetodnevnog događanja koje krije mnoga iznenađenja, kaže nam Tina Kovačiček iz kreativnog dua Nas dve koji stoji iza projekta OKOLO

-Uskoro Marko Gašparić postavlja svoj jedinstveni spoj murala i skulpture, a Ernest Mazarekić fotoinstalacije, no ne smijem vam otkriti sve jer želimo da bude iznenađenja - govori Tina Kovačiček te dodaje da je najveća posebnost projekta OKOLO promicanje umjetnosti te oživljavanje skrivenih i zaboravljenih gornjogradskih lokacija. 

-Ove godine fokus nam je na ranama koje je Zagreb pretrpio u potresu. Želimo da one zacijele okupljanjem umjetnika oko lijepih priča kojima nastojimo probuditi optimizam u svima nama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije