Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasne ceste

VIDEO Ovo su crne prometne točke u Zagrebu i okolici

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
04.09.2018.
u 17:15

Najprometnije točke s najviše nesreća u Zagrebu ipak ne uzimaju najviše života, prema podacima, više je smrti na cestama izvan grada

Kada u pet dana na cestama u Zagrebu i okolici u tri prometne nesreće pogine sedam osoba, postavlja se pitanje je li uzrok nesreća ljudska nepažnja ili činjenica da se usprkos svim ulaganjima u cestogradnju ne vozimo po dobrim prometnicama. Jer svaki grad, pa tako i Zagreb, ima svoje crne prometne točke, koje policija, kada ih uoči, pokušava prevenirati.

Kriterij od tri godine

Kako pojašnjavaju u zagrebačkoj policiji, pod crnom prometnom točkom podrazumijeva se mjesto na kojem su se u posljednje tri godine dogodile dvije ili više nesreća u kojima su poginule osobe, ako je u tri godine na istom mjestu bilo 12 ili više nesreća s ozlijeđenim osobama, ako je bilo više od 15 nesreća bez obzira na posljedice ili ako su se dogodile tri ili više istovrsnih nesreća u kojima su sudjelovale iste skupine sudionika u prometu.

>> Pogledajte i video - Ovo su crne prometne točke u Zagrebu

 

Na području Zagreba i okolice policija od 2015. do danas bilježi 59 takvih opasnih mjesta, a apsolutni rekorder po broju nesreća je zagrebački rotor. Zanimljivo je da, iako se na njemu dogodilo najviše nesreća – 213, u tim nesrećama nitko, srećom, nije poginuo, dok je 71 osoba bila ozlijeđena.

Nakon rotora, po broju nesreća slijedi križanje Ulica grada Vukovara – HBZ – Trg Stjepana Radića na kojem su se dogodile 72 nesreće u kojima također nije bilo poginulih, dok su 32 osobe ozlijeđene.

Policija je u Zagrebu kao crne točke detektirala i križanje Ulica kneza Branimira – Osječka – Trnava gdje je u 61 nesreći poginula jedna osoba, dok ih je 37 bilo ozlijeđeno.

Problematična su i križanja Slavonska - HBZ- Grada Vukovara – Držićeva, Ulica kneza Branimira – Donje Svetice, Grada Vukovara – Heinzelova, Selska – Horvaćanska, Grada Vukovara – Miramarska te Ulica kneza Branimira – Heinzelova.

Opasni nadvožnjak

U oči upada i podatak da je od svih spomenutih problematičnih mjesta poginulih osoba bilo samo na križanju Ulice kneza Branimira i Osječke te Ulice kneza Branimira i Heinzelove, a u oba slučaja poginula je po jedna osoba. Iz navedenih podataka može se iščitati i da su Branimirova i Vukovarska prometno najproblematičnije ulice u Zagrebu.

Što se pak tiče Zagrebačke županije, kao mjesta na kojima su se dogodile nesreće s najvećim posljedicama, policija je izdvojila nadvožnjak u Velikoj Gorici u Slavka Kolara na A11 u kojoj su u dvije nesreće poginule tri osobe dok je jedna bila ozlijeđena.

U Velikoj Gorici problematična je i Avenija Ivana Pavla II. gdje se dogodilo 15 nesreća u kojima su poginule dvije osobe, dok ih je 14 bilo ozlijeđeno. U Sesvetama je problematično križanje Zagrebačka cesta – Bistrička – Ninska gdje su u 36 nesreća ozlijeđene 32 osobe.

U Ivanić-Gradu pak je problematična Savska ulica od kućnog broja 1 do kućnog broja 82 jer se na tom dijelu dogodilo 17 nesreća u kojima je jedna osoba poginula, a 11 ih je bilo ozlijeđeno.

>> Pogledajte i video - Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Ključne riječi

Komentara 26

ZA
Zagy154
17:23 04.09.2018.

Najveći problem je nepoštivanje prometnih propisa i drugo ništa

DA
davorek1
17:31 04.09.2018.

Vidim da ste Sesvete strpali u Zagrebačku županiju...piscu teksta nije poznato da su Sesvete dio Zagreba, jedan kvart Grada Zagreba, pa ne spadaju pod Zagrebačku županiju. Sramotno!

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
18:27 04.09.2018.

Trebalo bi objaviti statistiku otkud su i gdje su dotični vozači polagali autoškolu, pa krenuti s rezovima ispočetka !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije