Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALERIJA ILICA

VIDEO Otvorenjem izložbe-akcije 'Društveni procesi' Ilica pretvorena u najveću galeriju na svijetu

Zagreb. Otvorenje Galerije Ilica i njezine izložbe-akcije Društveni procesi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/21
10.09.2021.
u 14:16

- Ovim projektom mi ljudima želimo reći: Tu smo, zajedno smo, trebamo biti solidarni jedni s drugima - poručio je kurator izložbe Aleksandar Battista Ilić.

U sunčano predvečerje u četvrtak je u centru Zagreba, na početku Ilice, otvorena izložba-akcija "Društveni procesi" čime je  označen početak jesenskog dijela umjetničkog programa predstavljenog nedavno pod nazivom "Artupunktura - terapija grada umjetnošću" 


Galerija Ilica, kako je naziv ovog prostornog performansa na otvorenom, dio je projekta Ilica Q'ART koji svojim zanimljivim umjetničkim programom ljetos okupio tisuće Zagrepčana. Sada se umjetnost ponovno vratila na ulicu Ilicu.

Zagreb. Otvorenje Galerije Ilica i njezine izložbe-akcije Društveni procesi Zagreb. Otvorenje Galerije Ilica i njezine izložbe-akcije Društveni procesi
1/21

- Cilj je umjetnost vratiti građanima i oni moraju biti dio nje. Ovo nije samo izložba ovo je interakcija jer tisuće prolaznika postaju dijelom izložbe prolazeći Ilicom od Trga do Britanca - poručuju organizatori izložbe.

"Društveni procesi" gradu donose novi performans "comunity arta"

- Prije 21 godinu pokrenuo sam projekt Community Art. Trebalo je jako puno vremena da ljudi to počnu prihvaćati. - rekao nam je kurator izložbe Aleksandar Battista Ilić dodavši kako je prije 5 godina s kolegicom Ivanom Nikolić Popović pokrenuo projekt Ilica:Q’ART

09.09.2021., Zagreb - Otvorenje Galerije Ilica i njezine izlozbe-akcije Drustveni procesi koja se odvija u sklopu jesenskog izdanja Projekta Ilica: Q’ART. Alelsandar Battista Ilic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Inače, Galerija Ilica se kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART koja se razvija od 2016. godine i koristi javni prostor, pročelja te izloge na ulici kao podloge za umjetničku intervenciju. Odvijajući se u formi izložbe na površinama okrenutim javnosti u Ilici, ulica postaje jedna od većih galerija na svijetu, ukupne ulične dužine blizu kilometar i pol, površine od 20 000 kvadrata, koja u tkivu grada komunicira društveno važna pitanja. 

Postav Galerije Ilica pod nazivom Društveni procesi u rujnu 2021. godine okuplja šesnaest vrhunskih hrvatskih umjetnika koji kroz svoju umjetničku praksu propituju morfologiju i društvena stanja okosnice zagrebačke socijalne, prometne i kulturne urbane infrastrukture. 

Organizatori ističu kako je umjetnost potrebna gradu i građanima pogotovo u vremenu kriza kao što su pandemija i potresi.

- Ovim projektom mi ljudima želimo reći: Tu smo, zajedno smo, trebamo biti solidarni jedni s drugima - poručio je Battista Ilić.
 Izložbu je moguće posjetiti do 30. rujna 2021. godine od Trga bana Josipa Jelačića do Britanca.

>> Pogledajte: Otvorenje izložbe-akcije Društveni procesi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije