Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potemkinova sela

VIDEO Jadranski most dobio je novu, domoljubnu rasvjetu. Cijena? Prava sitnica

Zagreb: Jadranski most dobio novu dekorativnu led rasvjetu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/13
19.08.2020.
u 17:37

Na stupovima se izmjenjuju domoljubne boje, crvena, bijela i plava.

Već dugo se zna da je zagrebačkom Jadranskom mostu smanjena nosivost te da mu je potrebna hitna sanacija, no, umjesto popravka konstrukcije, dobio je novu, šarenu led rasvjetu. Nedavno je tako osvijetljen je cijelom dužinom, a na desetak stupova svijetle tri boje - crvena, bijela i plava. Projekt potpisuje nagrađivani dizajner Dean Skira koji je osmislio i rasvjetu Hendrixova mosta te (bivšeg) Uljanika. Prema dostupnoj dokumentaciji nova 'domoljubna' rasvjeta Jadranskog mosta građane je koštala 12.5 milijuna kuna.

Mišljenja građana o novoj rasvjeti su podijeljena. David, kojeg smo zatekli u joggingu u blizini mosta smatra da postoje problemi koji zahtijevaju hitniju sanaciju.

- Novi cirkus je u gradu. Troši se lova na gluposti, a konkretne stvari koje bi trebalo riješiti kao što su biciklističke i trkače staze, šetnice, čekaju po strani, no to vam je tak u našem gradu - kazao je David i otrčao dalje. Vozač ZET-ova busa Dragan Galušić, s druge strane, rasvjetom je zadovoljan.

- Neka svijetli. Mostu treba osvjetljenje. Možda je malo preskupo, no nije moja nadležnost da brinem o tome - kazao je on i odjurio u svoj autobus. Siniša pak smatra da led rasvjeta nije loša investicija.

- U dvije godine će zašparati na struji toliko koliko su u to uložili. Led je učinkovitiji od živinih žarulja. Hendrixov most primjerice troši struje kao jedno kućanstvo koje nema ledice. Ipak, gradska bi uprava trebala promijeniti prioritete. Neka poprave i pješački most. Ako dobijem na lotu, popravit ću ga ja - šali se Siniša, a slično misli i zastupnik u gradskoj skupštini Renato Petek.

VIDEO: Jadranski most i nova rasvjeta

- O domoljubnoj rasvjeti imam isto mišljenje kao i o zastavama i popravljanju 'bandera' za 50 eura mjesečno. Neprihvatljivo je da se novac troši na takve stvari umjesto da se preusmjeri na sanaciju posljedica potresa i poplave. Sustavno se ne ulaže u infrastrukturu, dok se istodobno grad šminka - kaže Petek koji smatra da je važnije sanirati konstrukciju mostova, nogostupe i kolnike pa tek onda ulagati u rasvjetu.

- Gradonačelnik voli blještavilo. Ono što je ispod njega, nikad ga nije zanimalo - kaže Petek te dodaje da bi se osim na uštedu struje, valjalo paziti i na smanjenje svjetlosnog zagađenja po kojem je Zagreb jedan od najgorih gradova u Europi.

HNS-ov skupštinar Tomislav Stojak smatra da je umjesto rasvjete Jadranskog, najprije valjalo sanirati obližnji pješački most koji se doslovno raspada.

- Lijepo je da su nam i mostovi domoljubni, no ni 20 metara dalje je pješački most koji vapi za obnovom. Još 2015. sam od grada tražio detaljna izvješća o stanju mosta i dobio obećanje da će biti obnovljen u što kraćem roku. Tada je jedna građevinska tvrtka donirala tri milijuna kuna za radove na mostu, no zbog inertnosti gradske uprave to nikad nije zaživjelo - otkriva nam Stojak koji osvjetljavanje mosta smatra 'slikom i prilikom gradonačelnikova stila upravljanja gradom'.

- Kad mostove temeljito obnovimo, možemo ih i osvjetljavati - zaključuje. Prema novoj rasvjeti na mostu kritičan je i dizajner Boris Ljubičić, autor kockastog vizualnog identiteta Hrvatske.

- Pitanje rasvjete nije dizajnersko, već političko. Nitko nema ništa protiv crvene, bijele i plave, no ako se one izmjenjuju, onda je katkad prva plava, bijela pa crvena, ovisno o tome kako i kada promatrate. Rasvjeta tako nejasno prikazuje hrvatski identitet. Osim toga, domoljublje od 12.5 milijuna kuna malo je preskupo.

Komentara 5

KO
Kokoiduhovi
08:05 20.08.2020.

Bitno da imamo službu revizije, DORH, MUP, niz povjerenstava, komisija....ali za očevidno rasipanje i ne namjensko trošenje gradskog (našeg) novca, nema odgovornosti jer netko ne da da je ima....

NE
nečešrazbojniče
20:33 19.08.2020.

Nema veze što se raspada bitno je da je osvijetljen. Banderasa na banderu.

DU
Deleted user
17:26 22.08.2020.

Jel vidio ogradu i rupe na cesti? Jedva čekam 5. mjesec kada mu dolazi kraj. U Zg će biti fešta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije