Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Connecting Europe Express

VIDEO Luksuzni europski vlak pokvario se u Zagrebu, put nastavio bez jednog vagona

vlak
Foto: Mia Mitrović
1/11
12.09.2021.
u 16:45

Vlak Connecting Europe Express u zbog kvara na sajli je u Zagrebu ostao bez jednog vagona, no srećom, putnike je u Hotelu Esplanade okrijepio obilan doručak

Krenuo je iz Lisabona, zadnja mu je postaja Pariz, a u Zagrebu se jučer zadržao malo dulje no što je planirano. Connecting Europe Express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice stigao je u subotu oko 19 sati na zagrebački Glavni kolodvor.

Impozantna kompozicija sastavljena je od električnih lokomotiva Hvatskih željeznica te šest vagona mađarskih, njemačkih, francuskih, talijanskih, švicarskih i austrijskih željezničkih kompanija. Na svom putovanju dugom 20.000 kilometara vlak će stati u stotinjak gradova te povezati 26 zemalja. Nakon Zagreba, dolazi u Beograd, a na svoju posljednju postaju, pariški glavni kolodvor, trebao bi stići 7. listopada.


Po dolasku u Zagreb, putnici Expressa koje čine predstavnici Europske komisije te Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (ECR) prenoćili su u Hotelu Esplanade. Veličanstvena povijest Esplanade i vlaka Orient Express kojemu je Zagreb bio važna postaja, poslužila je kao inspiracija Turističkoj zajednici grada Zagreba da u Smaragdnoj dvorani hotela pripremi nezaboravan doručak. U 'režiji' chefice Ane Grgić Tomić na meniju su se našli neki specijaliteti koji su se nekoć ovdje pripremali za putnike Orient Expressa.

Europski gosti u Zagrebu su tako uživali u mini štruklima, drniškom pršutu, paškom siru, kavijaru od pastrve i hvaljenom Tomčevom pjenušcu Millenium Brut. Moglo se razgledati i originalno posuđe i vozni red Orient Expressa, predmeti za signalizaciju, a oni najznatiželjniji sjeli su i fotografirali se u replici naslonjača iz legendarnog vlaka.

Foto: Mia Mitrović

Nakon Zagreba, vlak će stati u Tovarniku kako bi se odala počast slavnom romanu Agathe Christie 'Ubojstvo u Orient Expressu' čija se radnja zbiva u tom slavonskom gradiću. Na ovoj dionici Connecting Europe putuju i Mađar Gabor Kopanj i Bečanka Aisha Samara koji kao osoblje vlaka predstavljaju Austrijsku državnu željeznicu (ÖBB).  

- Pejzaži kojima prolazimo oduzimaju dah. Živim u Beču i radila sam kao stjuardesa pa mogu reći da je vožnja vlakom puno poetičnije iskustvo - kazala nam je Samara.

Nakon doručka, putnici su se uputili prema Glavnom kolodvoru. Vlak je trebao krenuti u 11.30, no s polaskom je kasnio oko pola sata jer je uočen kvar na sajli francuskog vagona. Connecting Europe Express tako je svoj put prema Beogradu nastavio bez jednog vagona koji će do daljnjega ostati u Zagrebu.

Komentara 18

Avatar Baja Kalifornija
Baja Kalifornija
18:58 12.09.2021.

Dvije Brene na čelu kompozicije!

TO
TORQUEMADA
18:10 12.09.2021.

Uvjeren sam da ste teško mogli naći značajniju vijest u poplavi današnjih zbivanja u svijetu...

Avatar Tombstone
Tombstone
17:49 12.09.2021.

A u Zagrebu nema nikoga tko moze popraviti sajlu? Kraj toliko srucnjaka za zicaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije