Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova inspekcija

VIDEO 'Ležeći policajci' u raspadu, uz školu jure i do sto na sat!

Zagreb: "Ležeći policajci" u Jablanskoj ulici u naselju Rudeš
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/9
06.06.2019.
u 19:24

S prometnim vještakom Goranom Husincom obilazimo opasne točke na cestama oko zagrebačkih škola i vrtića (1. dio)

Nije ni pokušao pridržavati se pravila i barem se malo držati ruba blago nadignutog rotora u Ulici Sveti Duh, već je jednostavno “udario” po gasu i prešao ravno po sredini preko njega. Bez usporavanja, taksist je projurio dalje kao da nije upravo napravio prekršaj vrijedan možebitnog oduzimanja vozačke dozvole. Ovu scenu sa zaprepaštenjem na licu mještani su gledali pet metara od Osnovne škole Pavleka Miškine, a kako kažu, to se ponavlja otprilike svakih pet minuta.

Taksi zaklanja zebru

Dosad se, kaže Neda Blažević, u punoj brzini u ogradu škole zabio jedan kamion i jedan terenac.

– Usto, kad silaze nizbrdo niz Sveti Duh, vozači uopće ne usporavaju dok ne dođu do samog križanja. Tek onda naglo zakoče, a da se dijete nalazi na tom križanju, ne bi uopće stigli stati prije nego ga pokupe – objasnila je ova mještanka.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

SVETI DUH, Kružni tok kod OŠ Pavleka Miškine. Problem: Samo pet metara od škole vozači sijeku preko blago nadignutog kružnog toka, i to brzinom dvostruko većom od dopuštene. Oni koji iz obližnje Topničke prema kružnom toku silaze pri velikim brzinama u zadnji tren koče. Rješenje: Postaviti videonadzor u blizini kružnog toka kako bi vozači vozili propisno.

Nije to sve, jer vozači kraj škole jure bez usporavanja, ne staju školarcima na zebri... A Sveti Duh, nažalost, nije izoliran slučaj u kojem djeca i roditelji na putu do škole moraju strahovati zbog obijesnih vozača, što smo provjerili i na terenu. U sklopu Večernjakove akcije, naime, odlučili smo istražiti koje su najopasnije crne prometne točke oko zagrebačkih škola i vrtića, a kako ih riješiti, upitali smo diplomiranog inženjera i prometnog vještaka Gorana Husinca. Tako je njegov prijedlog za problem oko rotora u Ulici Sveti Duh uvođenje videonadzora.

>> Video pogledajte u galeriji!

– Ovo je brza prometnica koja je inače dobro prometno uređena, međutim vozači se ne pridržavaju pravila. Postavljanje kamera jedino je rješenje – objasnio je Husinec.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

GAJNICE, Križanje ulice Karažnik s ulicama Dolec i Kostanjek. Problem: Radi se o vrlo frekventnom križanju za pješake i vozače koje nije uređeno signalizacijom, nema kružnog toka, nema ograničenja brzine, nema pješačkog prijelaza, a na samom zavoju nalazi se veliki kontejner. Izuzetno je opasno za djecu. Rješenje: Potrebno je uvesti moderni kružni tok koji bi imao adekvatnu signalizaciju i rasvjetu.

A za razliku od Svetog Duha, u Gajnicama ništa nije uređeno kako treba. Ulica Karažnik, kojom većina djece svaki dan putuje u obližnju OŠ Dragutina Domjanića, nema nogostupa, pješačkih prijelaza ni bilo kakvih usporivača prometa, o čemu smo već pisali. No ova je ulica opasna i zbog križanja s ulicama Dolec i Kostanjek koje nema nikakvo osvjetljenje, oznake na cesti, pješačke prijelaze ni ograničenja brzine, dok se na samom križanju nalazi veliki kontejner za staklo. Spominjalo se, kažu Gajničani, uvođenje kružnog toka, s čim se vještak Husinec slaže.

– Trebalo bi postaviti suvremeni kružni tok koji bi trebalo popratiti adekvatnom signalizacijom i, još bitnije, dobrom rasvjetom – istaknuo je.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

OŠ VRBANI, Križanje Rudeške ceste i Listopadske ulice. Problem: Križanje je nepregledno zbog parkiranih auta i loše osvijetljeno. Rješenje: Pomaknuti zebru 100 m južnije i dobro osvijetliti.

A kad se već spominje rasvjeta, ona je jedan od glavnih razloga zašto je promet kraj OŠ Vrbani toliko opasan. Lampe na svim rasvjetnim stupovima oko škole, naime, gube se u krošnji drveća, zbog čega je noću Rudeška ulica na križanju s Listopadskom mračna kao u rogu, kaže lokalac Mladen Ugrešić, pa djeca koja se tim raskrižjem vraćaju iz popodnevne nastave postaju doslovce nevidljiva. A ništa ne pomaže, dodaje, ni to što je križanje i danju nepregledno zbog načičkanih automobila i kontejnera koji vozačima zaklanjaju pogled na pješake. Isto je stanje i samo dvjestotinjak metara dalje, na križanju Rudeške i Ožujske, s time da situaciju dodatno pogoršava red taksija koji tik uz križanje čekaju na iduću vožnju.


Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

VRBANI, križanje Rudeške ceste i Ožujske ulice. Problem: Ispred križanja, u blizini kojeg se nalaze četiri vrtića, smjestilo se stajalište taksija, zbog čega vozači ne mogu vidjeti djecu koja prelaze preko ceste. Rješenje: Stajalište taksija potrebno je pod hitno maknuti jer se nalazi manje dva metra od pješačkog prijelaza. Nije pitanje hoće li se dogoditi opasna nesreća, već kad.

– Od svih taksija vozači ne vide tko im dolazi na zebru. Bojim se sa svoje dvoje unučadi prijeći cestu – ljutit je Ugrešić koji je, kaže, godinama pokušavao ukazati na problem ovog križanja u blizini kojeg se nalaze čak četiri područna objekta vrtića “Grigor Vitez”. Goran Husinec rješenje na križanju s Listopadskom vidi u premještanju zebre stotinjak metara prema Horvaćanskoj, gdje je cesta ravnija i preglednija.

“Ležeći” nemaju smisla

– I sve obavezno dobro osvijetliti – nekoliko je puta ponovio, dok je za situaciju kod Ožujske predložio hitno uklanjanje stajališta taksija prije nego, kako kaže, netko izgubi živu glavu.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

OŠ RUDEŠ, Jablanska. Problem: Ležeći policajci su preniski i ne služe svrsi, promet je gust, a po ulici se juri i do 80 km/h. Rješenje: Trebalo bi uvesti videonadzor i ograničiti brzinu na 30 kilometara na sat.

Ležeće policajce Husinec ne vidi kao rješenje jer, tvrdi, ne bi bili od koristi, kao što nisu kraj OŠ Rudeš u Jablanskoj ulici. Iako su nekoliko puta prilagođavani i mijenjani, ti su “hupseri” i dalje neučinkoviti, vozači preko njih prelaze kao da ne postoje, a ulica nastavlja biti trkalište za bijesne aute. Nitko dosad, kažu nam Rudešani, nije nastradao, kao ni u Sokolskoj uz OŠ Kustošija koja je jedna od pet najopasnijih zona za djecu u prometu, no isto se ne može reći u Stenjevcu, jer je na Bolničkoj cesti uz koju se nalazi OŠ Stenjevec, prije četiri mjeseca vozačica naletjela na dijete, i to točno na pješačkom prijelazu ispred škole.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

OŠ STENJEVEC, Bolnička cesta. Problem: Oznake na cesti su dotrajale, a vozači voze kao na pisti. U veljači je tik uz školu vozačica autom udarila dijete. Rješenje: Uvesti videonadzor, ograničiti brzinu vožnje na 30 km/h. Po ovako prometnoj cesti ležeći policajci nisu efikasno rješenje.

Mještani godinama upozoravaju na ovu opasnu cestu, na kojoj su ležeći policajci toliko dotrajali da se gotovo i ne vide, oznake djece u prometu iscrtane na cesti su gotovo potpuno izblijedjele, a unatoč tome što ograničenje brzine od 40 km/h postoji, nitko ga se, kažu, ne pridržava. Za sve tri lokacije Husinec ima isto rješenje.

– Potrebno je staviti ograničenje brzine od 30 kilometara na sat i obvezno uvesti videonadzor. Stvar s “ležećima” je u tome što ih motori mogu obilaziti, a kamioni su dovoljno široki da ih i ne dotiču. Kamere mogu očitati registarske tablice u bilo koje doba dana i noći i tako kazniti vozača – objašnjava Husinec.

>> Nastavak inspekcije donosimo sutra!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

OŠ KUSTOŠIJA, Sokolska. Problem: Zona oko škole jedna je od pet najopasnijih u cijelom gradu prema izvještaju Fakulteta prometnih znanosti. Ulica je uska, pločnik je na mjestima nepostojeći i na njoj nema uspornika osim na dva mjesta, no jako su izlizani, dok auti jure i do 100 km/h. Rješenje: Potrebno je uvesti videonadzor po cijeloj Sokolskoj i ograničiti brzinu vožnje na 30 kilometara na sat.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar pendreck
pendreck
19:47 06.06.2019.

Foto-Radar...najucinkovito rjesenje

ZA
Zagy154
19:39 06.06.2019.

za takvu kamad nema vozačke,a na svaki takav kružni tok staviti betonski blok

Avatar Maxich
Maxich
19:49 06.06.2019.

Problem je što su pločnici i ceste napravljeni nepregledno, što se svaki cm trebao iskoristiti za nečije dvorište ili balkon zgrade, što oznake nisu obnavljane, što pješaci jednako kao i vozači NE GLEDAJU i NE POŠTUJU PROMETNA PRAVILA. Treba kažnjavati i pješake koji skejtom i biciklom idu preko ili pored zebre, roditelje koji stanu na zebri ispred škole kako bi se njihovo mladunče iskrcalo direkt pred vrata iako su time ugrožena ostala djeca, vozače koji unatoč slobodnim mjestima na parkingu ostavljaju aute nasred ceste i zakrčuju promet pa se školarci ne mogu vidjeti. Uspornike treba staviti ispred svake zebre, a djecu učiti ponašanju u prometu od malih nogu. Najveća je glupost kad po cijeloj cesti postavljaju ležeće i time uništavaju aute, a sve zato što netko tko je to tražio misli da će to spriječiti tragediju u prometu. Neće! Onaj tko vozi pijan i koga nije broiga, taj će i dalje po gasu, sa ili bez ležećih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije