Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova inspekcija

VIDEO Centru trebaju kamere i pothodnici, Šalati uspornici

Zagreb: Prometno kritične točke u gradu oko osnovnih škola i vrtića
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/12
07.06.2019.
u 20:49

Ponovno smo izašli na teren i u sklopu Večernjakove inspekcije odlučili istražiti koje se još crne prometne točke “skrivaju” u blizini zagrebačkih škola i vrtića

Da bi na putu do škole prešli cestu, šestaši Marko, Ivan i Lovro u Martićevoj ulici na križanju s Vojnovićevom u centru grada čekaju i do pola sata da im neki vozač stane i propusti ih – iako se nalaze na obilježenom pješačkom prijelazu samo nekoliko stotina metara od Osnovne škole Matka Laginje. Napraviti prvi korak na cestu sami se ne usude jer vozači jure kao mahniti i prave se da djeca uz cestu i ne postoje.

– Imam mlađeg brata i, kad mama ne može, ja ga za ruku vodim u školu. Ovo nam je križanje jako problematično – kaže Lovro, a jednako je problematično, kažu njegovi školski drugovi, i to što nitko ne poštuje veliki znak “stop” u Vojnovićevoj.

>> Video pogledajte u galeriji

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

CENTAR, križanje Martićeve i Vojnovićeve ulice kod OŠ Matka Laginje. Problem: Martićeva nema semafora, uspornika prometa ni mjerača brzine. Zbog toga vozači jure i ne zaustavljaju se na pješačkim prijelazima pa djeca koja putuju u školu strahuju za život. Rješenje: Ovo križanje potrebno je hitno semaforizirati, a uz semafore postaviti nadzorne kamere kako vozači ne bi jurili po ravnoj dionici ceste i tako ugrožavali sigurnost djece

Garaža ispod igrališta

Ponovno smo izašli na teren i u sklopu Večernjakove inspekcije odlučili istražiti koje se još crne prometne točke “skrivaju” u blizini zagrebačkih škola i vrtića, a naš prometni vještak Goran Husinec potvrdio je da je križanje Martićeve i Vojnovićeve jedna od njih.

– Radi se o ravnom dijelu ceste gdje vozači često voze velikim i nedopuštenim brzinama. Ovo raskrižje bi se trebalo hitno semaforizirati i staviti kamere kako bi se vidjela brzina vozila koja ovuda prolaze – mišljenje je stručnjaka.

Osnovna škola Izidora Kršnjavoga još je jedna u centru Zagreba koja ima velikih problema sa sigurnosti djece u prometu. Kako se nalazi tik uz jednu od najfrekventnijih zagrebačkih ulica, nije neobično da je prema publikaciji “Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola”, koju je lani izdao Fakultet prometnih znanosti, jedna od pet najopasnijih zona za djecu u prometu. Dosad su se u blizini škole dogodile tri nesreće od kojih su dvije završile s tjelesnim ozljedama pješaka. Problema je, stoji u publikaciji, mnogo: pješački prijelazi su nepregledni, mnogo je roditelja koji se ujutro parkiraju „na divljaka“ ispred škole, ne postoje mjere za smirivanje prometa… Mnogi roditelji, kažu nam tamošnji stanovnici, svoju djecu zaustavljaju na malom parkiralištu od hotela Westin pa s njima u ruci “na divljaka” prelaze cestu kako ne bi zakasnili u školu.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

CENTAR, Ulica Izidora Kršnjavoga, kraj OŠ I. Kršnjavoga. Problem: Jedna je od pet najopasnijih zona za djecu u prometu na području Zagreba. Roditelji parkiraju "na divljaka", ne postoje pješački prijelazi... Rješenje: Između hotela Westin i škole trebalo bi izgraditi pješački pothodnik za učenike, a za roditelje veliku podzemnu garažu 

Sve te probleme spominje i Husinec, a njegovo je rješenje stvaranje pješačkog pothodnika koji bi išao ispod ulice Izidora Kršnjavoga od hotela Westin do škole. Jedini je to način, kaže, da se spriječi prometni kolaps, a da djeca na nastavu mogu doći sigurno i bez straha.

– A da roditelji mogu ostaviti dijete bez stvaranja gužvi, ispod srednjoškolskog igrališta kraj škole trebalo bi izgraditi veliku podzemnu garažu – njegova je preporuka.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŠALATA, Mesićeva, kraj OŠ I. Gorana Kovačića. Problem: Kružni tok kraj škole smješten je preblizu pješačkih prijelaza pa se vozači zalijeću i ne stignu zaustaviti da propuste pješake. Rješenje: Potrebno je postaviti uspornike između rotora i zebre i ograničiti brzinu vožnje na 30 km/h

Odlazeći iz centra grada prema Sljemenu, došli smo do Mesićeve ulice na Šalati, gdje se nalazi jedan, kako kaže Husinec, jako opasan rotor – i to tik do Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića. Nalazi se, naime, preblizu pješačkom prijelazu i vozači se ne stignu sigurno zaustaviti ako uoče da netko namjerava prijeći cestu. Kako se ni rotor ni zebra ne mogu pomaknuti, Husinec predlaže postavljanje uspornika odmah uz kružni tok.

– Tako sprečavamo zalijetanje vozača koji izlaze iz rotora. Dodatno bi trebalo ograničiti brzinu na 30 km/h u ovoj zoni – kaže Husinec.

Znakovi se slabo vide

Vozeći se kroz podsljemensku zonu, nailazimo na mnogo izuzetno dobro prometno osiguranih škola, s obzirom na to da se nalaze uz uske i zavojite ulice poput Ulice Gračani kod istoimene osnovne škole. Oko nje su smješteni nebrojeni ležeći policajci i brzinomjeri, brzina je ograničena na 30 km/h, dok je sama zgrada ograđena sa svih strana. No u Šestinama, na primjer, stvari su daleko od pozitivnih. Ulice Kalabarovo vrelo i Podrebrenica, koje vode prema OŠ Šestine, toliko su uske da njima jedva prođe jedan auto, a kamoli još deseci djece koja uz njega hodaju, dok je zbog brojnih zavoja preglednost gotovo nepostojeća. To je, kaže Husinec, jedna od rijetkih situacija kad se u prometnom smislu zaista ne može ništa učiniti.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŠESTINE  Ulice Kalabarovo vrelo i Podrebernica (gore), ulica Mlinovi (dolje). Problem: Pristupne ceste prema OŠ Šestine toliko su uske da njima jedva može proći jedno vozilo, a ulica je dvosmjerna. Nema nogostupa ni ikakve signalizacije. Do njih se dolazi iz ulice Mlinovi, vrlo frekventne ceste na kojoj su znakovi za školu i pješački prijelazi gotovo potpuno izblijedjeli.  Rješenje: Pristupne se ceste, nažalost, ne mogu riješiti, ali se ulica Mlinovi može "pofriškati" kako bi vozači obratili pažnju na to da je u blizini škola

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Stvar je u tome da su ceste okružene privatnim nekretninama, a u blizini je i potok pa ne postoji mjesto za proširenje – objašnjava Husinec. No nešto se može učiniti u ulici Mlinovi, koja također vodi prema školi.

– Tu su zebre gotovo izbrisane, a znakovi škole vrlo su slabo vidljivi. Ne bismo ni znali da se u blizini nalazi škola da je nismo tražili – objašnjava Husinec, a predlaže da se znakovi i zebre ponovno “pojačaju“ da bi vozači obratili pažnju i tako prilagodili svoju vožnju i po ulici Mlinovi i na pristupnim cestama prema školi.

Ključne riječi

Komentara 9

VO
volina
17:34 09.06.2019.

Čekaju pola sata, i mi čekamo na zebri u autu dok balavica razgovara prek mobitela i s noge na nogu prelazi zebru i toga je sve više i više. Ebale vas više kamere tko je osuđen uz pomoć istih? Uspornicii koji trgaju automobil jer su neispravno postavljeni a postavljaju se i oni koje je EU zabranila. Prometna rješenja gdje se probije nekakva cesta svakih 20 m jer tako nekom paše i jeftinije je. Još parkirnih mjesta ali sa svrhom i prihvatljive cijene. Ceste loše i loše pokrpane, šahtovi propadaju, šaht do šahta, imam osječaj kao da se vozim po polju. Popravite ceste kako treba i šahtove. Popravite i napravite još mostova. Napravite još vrtića i parkova. Sinkronizirajte semafore. Tri sekunde za prelazak zebre ili autom ako vozim po propisu stižem uvijek na crveno. Sklanjajte biciklističke staze sa pješačkih ukoliko nema mjesta neka se voze po cesti. Dokle će ruševine Zabe i Paromlina ugrožavati prolaznike? Jakuševac, Glavni kolodvor, izmještanje pruge, prelazi preko pruga. Kada će se provući vodovod i kanalizacija po rubnim dijelovima Zagreba (ne govorim o selima i vanjskim mjestima). Na kraju krajeva i jadni stadion. Ovaj lopina nezna održavati što je naslijedio a kamo li napraviti nešto funkcionalno, zna samo kako deset puta više naplatiti posao.

Avatar Hazl113
Hazl113
22:17 07.06.2019.

Najbolje stavit na svakih 20m na svim cestama u Zagrebu ležeće policajce i gotovo. Ili još bolje zabranit promet u cijelom Zagrebu. Ma dajte, kaj god. Koliko samo klinaca istrčava na ceste van pješačkog prelaza i to poprilično dalje. Ono što bi imalo najviše učinka je postavljanje jedne ograde duge barem 50m sa jednim otvorom da usmjeruje djecu na zabru i postavit dva uspornima ali poprećna, jer motoristi bez problema zaobiđu klasične ležeće policajce. Ostavit samo 15cm prostor kako bi tu mogli proći biciklicti. Te uspornike postavit sa obje strane udaljene oko 5m od zebre i nema više brige.

SA
sargu123
21:30 07.06.2019.

Uspornici samo štetu na autima rade. Brzinu treba kontrolirati a prekršitelje JAKO strogo kažnjavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije