Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Viču ‘Che bella’ i nude mortadelu, torrone...

11.05.2016., Zagreb - Na Europskom trgu odrzava se sajam talijanskih proizvoda, 2. Italia Fest. Nikola Badurina.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
12.05.2016.
u 16:00

Željni ste okusa i mirisa Italije? Tada svoje nepce možete zadovoljiti na sajmu na Europskom trgu. Do nedjelje se nude slani inćuni, toskanski pršut s paprikom, bademovi kolačići, a goste mame i brojni sirevi, salame...

Kakvi su Talijani šarmeri, uvjerili su se svi koji su ovih dana prolazili Europskim trgom dok traje Italia fest. Uz komplimente i uzvike “Che bella!”, ponudit će vam da probate kozji sir s paprom, ušećerene bademe, pržene slane kolače od riže i mljevenog mesa ili torrone.

Čak i ako ne planirate ništa kupiti, a zainteresirani ste za talijanske specijalitete, ljubazno će vam objasniti da se torrone priprema od bjelanjaka, meda i orašastih plodova.

Hrvat oženjen u Italiji

S posjetiteljima na sajmu dobro se sporazumijeva Željko Gmainić. Rođeni Zagrepčanin u Bologni živi osam godina, otkad se oženio. Iako je cijeli život u Italiji, njegova supruga Monica Fazioli za sebe kaže da je pola Talijanka, a pola Hrvatica jer joj je majka rodom s otoka Pašmana. Bračni par na sajmu nudi bezglutenske bademove kolače, puslice od stracciatelle, ali i slane kolače. Posjetiteljima odmah za oko zapnu njihove sicilijanske kasate, raznobojni kolačići koji se rade od friškog ovčjeg ili kozjeg sira i pistacija ili marcipana. Kasatu možete kupiti za 24 kune.

– Ljudi zastanu, zanima ih što sve nudimo, a kada probaju naše specijalitete, brzo se odluče za kupnju, bez obzira na cijenu – objašnjava Željko. Prije dva mjeseca već su bili u Zagrebu, a na ljeto će njihove slastice imati priliku kušati Zadrani, Splićani i Dubrovčani. Iako je Željko zaljubljenik u talijansku gastronomiju, srce ga vuče natrag u Hrvatsku. Zato planira povratak u domovinu u sljedeće dvije godine, a skrasit će se s obitelji u Zadru.

Oni koji više vole slane specijalitete, sigurno će navratiti na štand Carmella sa Sardinije. Tamo mogu probati poznati talijanski sir pecorino od ovčjeg mlijeka. Sir je to oštrog okusa i mirisa, a savršeno se sljubljuje uz voće ili čašu crnog vina.

Ide uz aperitiv

Obična mortadela, pikantna s ljutim papričicama, tartufima, pistacijom ili od divlje svinje, izbor je na štandu Nikole Badurine iz Bologne. Nikola je podrijetlom Hrvat, ali je rođen u Italiji, u kojoj je većinu života i živio.

– Kockice mortadele na siru u Italiji se jedu uz aperitiv. Zato je bitno da bude kvalitetna jer osjećate svu punoću okusa – objašnjava Nikola zašto kilogram košta 130 kuna. Osim mortadele, možete kušati i salamu s tartufima, sušeno meso s paprikom i kobasicu sušenu u špilji. Posjetitelji su oduševljeni atmosferom i talijanskim specijalitetima.

– Ne znam jesam li više oduševljena slanim ili slatkim poslasticama – rekla nam je Marija Marković, koja je kupila mortadelu i pečene masline za supruga, a sebe je odlučila počastiti jednim kolačem. Zato poziva sve Zagrepčane da obavezno do nedjelje svrate na Europski trg i uživaju u okusima Italije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije