Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vesna Škare Ožbolt: Zakon o obnovi treba hitnu izmjenu

Vesna Škare Ožbolt
Foto: WAVES KOMUNIKACIJE
1/4
28.03.2021.
u 14:15

- Iako se u Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom od veljače 2021. spominju višestambene zgrade, regulativa nije dorečena - kazala je Škare Ožbolt.

Zakon o obnovi ima ozbiljnih nedostataka, a osim toga njime je povrijeđeno pravo jednakosti građana pred zakonom, ustvrdila je danas kandidatkinja za gradonačelnika Vesna Škare Ožbolt. Danas je ispred HNK održala konferenciju za novinare, s fokusom na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom. Problemima su posebno pogođeni, naglašava, građani koji žive u višestambenim zgradama koje su predviđene za rušenje. 

- Iako se u Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom od veljače 2021. spominju višestambene zgrade, regulativa nije dorečena, jer zakon nije predvidio niti regulirao način izgradnje zamjenskih višestambenih zgrada. Dakle, može se zaključiti da zakonodavac nije imao namjeru regulirati financiranje takve zamjenske gradnje - naglasila je Škare Ožbolt. 

U gradu, posebno u centru i širem centru grada, odnosno u kvartovima poput Gornjeg i Donjeg grada, Trnja i Maksimira, postoje stotine stanova u višestambenim zgradama koje su predviđene za rušenje, a stanari su odavno iseljeni i žive na drugim mjestima. Zemljište, na kojem se nalazi takva zgrada,  objašnjava Škare Ožbolt, upisano je na stare institute socijalističkog društvenog vlasništva. Na koji se način gradi takva zamjenska višestambena zgrada, tko je gradi, čijim sredstvima, tko daje suglasnost za gradnju samo su neka ključna pitanja na koja, za sada, nema odgovora.

- Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom propustio je regulirati situaciju izgradnje zamjenske višestambene zgrade. Tako se brojni vlasnici stanova u takvim zgradama, a koji su sada iseljeni, nemaju načina vratiti se u svoj stan-  rekla je Škare Ožbolt te dodala kako Zakon poznaje samo zamjensku gradnju obiteljske kuće, ali ne i zamjensku gradnju višestambenih objekata. Tako je povrijeđeno, naglašava, načelo jednakosti građana pred zakonom, jer pravo na zamjensku kuću imaju građani čije kuće nije moguće obnoviti, a pravo na zamjenski stan u višestambenoj zgradi zasada građani nemaju, jer to nije regulirano zakonom

- Predlažem da se odmah, po hitnom postupku, izmijeni Zakon o obnovi i regulira ova situacija, na isti način kako je reguliran status vlasnika zamjenskih obiteljskih kuća - govori Škare Ožbolt. 

Komentara 2

SO
sohnahoakasaa
15:37 30.03.2021.

Ne mora nam biti draga, simpatična ili bilo kaj od površnih zaključaka. Znam samo da je rođeni operativac, znam da je neustrašiva i znam da zna detektirati problem i promntno ga rješavati. Za mene ima još jednu dobru osobinu. Zna slušati i stvarno čuje svačije mišljenje i ne 'boji' se pametnijih. Dapače uvijek je htela abiati u blizini pametnih i željela učiti. Jedina mana često ne zna artikulirano objasniti za onima koji je ne žele čuti i onima koji ne razumiju. Kad bi bil netko sposobniji i bolji a ne 'šarene laže' bi se glasalo a ovak ....VŠO

ST
Stipan
16:05 28.03.2021.

Aaaa, vidi nje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije