Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠRC Jarun

Veslači će napokon imati osam pruga, a sredit će i Dom sportaša

Zagreb: Olimpijski pobjednici, braća Sinković, nakon šest tjedana treniraju na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
20.11.2020.
u 14:57

Pomaknut će se i dio šetnice na jugoistočnom kraju, a jezero proširiti te sagraditi zona za zagrijavanje natjecatelja

Dodat će još jednu veslačku prugu, a na Velikom jezeru sagradit će se prostor za zagrijavanje. Dio šetnice na jugoistočnom kraju pomaknut će četiri-pet metara udesno, a jezero proširiti. To je samo dio opsežnih radova koji bi uskoro trebali početi na Jarunu, a moraju biti gotovi do svibnja iduće godine. Zašto baš tada? Jer se održava Svjetski veslački kup, a kako “zagrebačko more” trenutačno ne udovoljava uvjetima natjecanja, nužni su radovi na cijeloj stazi, kao i Domu sportaša te upravnoj zgradi i gledalištu. Stoji barem tako u dokumentaciji natječaja koji je Grad raspisao za izvođača na 19 milijuna kuna vrijednoj sanaciji objekata u sklopu Športsko-rekreacijskog centra Jarun. Rok je bio 12. studenoga, a stigla je samo jedna ponuda, tvrtke Ing-Grad, i to na dvostruko više, odnosno 39,5 milijuna kuna s PDV-om.

Nove svlačionice i uređaji

Najviše će posla, dakako, biti na 2000 metara dugoj regatnoj stazi te području oko nje. Pruga je sada sedam, širine 13,5 metara, a dodatna će se dobiti njihovim sužavanjem.

– Radovi unutar jezera obuhvaćaju zamjenu postojećeg sustava sajli i spojnog pribora te razmještanje i ugradnju novih blokova za potrebe dobivanja osam veslačkih pruga širine 12,5 metara – stoji u izvedbenom projektu koji potpisuje tvrtka Urbane ideje. Gradit će se i zona za zagrijavanje, a kako veslači ne bi smetali eventualnim kupačima, prostor će se odvojiti bovama uz sjevernu i južnu stranu jezera. Razlog zbog kojeg će se pomicati šetnica te raskopati dio obale, stoji u dokumentaciji, uvjeti su Svjetskog veslačkog saveza (FISA) da startna linija i obala budu udaljeni 40 metara, no riječ je o relativno malom području, od oko 700 kvadrata. Tu je i pregršt sitnih radova kojima se osiguravaju standardi natjecanja, poput novih kućica za poravnače te gradnje startnog mosta od pontona, a cijeli sustav će se modernizirati instalacijom brojnih naprava, primjerice za mjerenje vremena. “Pofriškat” će se uz to Dom sportaša, posebice svlačionice, te urediti Biro regata, odnosno upravna zgrada s gledalištem. Gotovo cijeli kompleks će se oličiti iznutra i izvana, dio gledališta dobit će nove sjedalice, a u obje zgrade obnovit će se sanitarije. Zamijenit će se i dotrajala rasvjeta te će dio prostorija dobiti novu klimatizaciju.

Kompleksu nužna sanacija

A kompleksu je prijeko potrebna sanacija i zato je projekt odlična stvar za sve koji ondje svakodnevno treniraju, kaže Krunoslav Klak, predsjednik Veslačkog saveza Zagreba i Veslačkog kluba Jarun. A samo je veslača u raznim klubovima oko 1000, a regatnu stazu koriste i kajakaši i kanuisti.

– Njezino proširenje nam znači mnogo, a posebno me veseli što će se raditi i na Domu sportaša jer je zaista u derutnom stanju. Značajno je i postavljanje novog optičkog kabela uz stazu jer će se moći kvalitetnije mjeriti vrijeme natjecateljima – ističe Klak. No brine se, dodaje, hoće li se radovi stići obaviti na vrijeme, s obzirom na to da se Svjetski kup bliži, a posla je jako puno.

Komentara 4

BR
Brown
00:21 22.11.2020.

Čekamo 20 godina i sada neće cijelo jezero odmuljii? Čak je većina riba pocrkavala od zapuštenog i zaraslog jezera. To je nedopustivo. Ili neka rade kako treba ili neka se mane fušeraja. Užas...

Avatar neugodan
neugodan
21:27 21.11.2020.

Bitno da je Slobodan Ljubicic Kikas ukrao milijune kuna za ciscenje lopoca!!! Gdje su pare od naplate ulaza za aute??? Zasto se ne napravi mostic kod Aquariusa da pjesaci mogu odsetati krug oko malog jezera???

SP
spremni0
12:55 23.11.2020.

a biciklistička staza katastrofa ispucani asfalt i rupe da se ne može normalno vozit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije