Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlakom do susjeda

Velikogorček u četiri faze od Kvatrića do Velike Kosnice

vlak
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/2
13.05.2017.
u 08:00

Kako se bude radilo na fazama, tako će se produživati trase tramvajskih linija 2 i 1, koje će 2019. zamijeniti laka željeznica

Od Kvatrića do Velike Kosnice “s perspektivom završetka u novoj zračnoj luci”. Gradit će se na taj način pruga od centra grada do Gorice, najavit će danas na predstavljanju projekta gradonačelnik Milan Bandić, koji će detaljno pojasniti četiri od šest etapa nastanka tračnica do Velike Gorice.

Uredit će se sva stajališta

Četiri etape jer završetak trase za budući, kako ga Zagrepčani već u šali nazivaju, “Velikogorček” ovisit će o gradskoj vlasti susjednog grada. Osam i pol kilometara pruge napravit će Zagreb, što će koštati oko 50 milijuna eura, a još će osam kilometara trase onda pričekati Goricu jer krajnje okretište trebalo bi se smjestiti kod igrališta NK Radnika. A “radnički” će i početi jer prva faza radova bit će na Radničkoj cesti, od Vukovarske do Savišća. Pruga će na toj trasi ići središnjim dijelom prometnice i to u dužini od 2400 metara.

– Organizacija prometa prve etape planira se produženjem tramvajske linije broj 2, koja bi od Črnomerca do Savišća prometovala postojećom trasom do križanja Vukovarske i Heinzelove, a zatim u smjeru juga Heinzelovom i Radničkom do okretišta Savišće – objašnjavaju u Gradu pa dodaju da će za takvu vožnju, u jednom smjeru, biti potrebno oko 50 minuta. U drugoj fazi “dvojka” će se vratiti na svoju trasu Ulicom grada Gospića, dok će “jedinica” voziti od Zapadnog kolodvora preko Heinzelove do Savišća jer pruge će biti od Heinzelove, preko Branimirove, sa stajalištem kod Veterinarskog fakulteta, do Vukovarske.

Foto: VLm

– U trećoj fazi planira se stajalište na Savišću, u Črnkovečkoj, Žitnjačkoj ulici te u Petruševcu i Velikoj Kosnici. Za tu je etapu izgradnje pruge preko Domovinskog mosta već ostavljen potreban koridor u sredini Radničke, kao i postavljeni stupovi javne rasvjete. Produžena tramvajska linija broj 1 tada će prometovati od Zapadnog kolodvora do Velike Kosnice i natrag, a taj će put u jednom smjeru prevaliti za 55 minuta – kažu iz Grada, pa dodaju kako će četvrta, ujedno i završna faza, biti uređenje stajališta na Kvatriću. Nakon izgradnje čitavog pravca, kako objašnjavaju, prestat će važiti sve privremene regulacije, pa će “jedinicu” na novoj pruzi zamijeniti sedam vlakova. Oni će s Kvatrića kretati svake 9,43 minute, a do krajnje stanice trebat će im 33 minute. Osim same pruge po kojoj bi najranije 2019. godine trebao prometovati “Velikogorček”, uredit će se i svih četrnaest stajališta.

Sad se može busom

– Sva će biti osvijetljena 50 posto jačom rasvjetom od ulične te opremljena kvalitetnom urbanom opremom – kažu u Gradu, koji će postaviti nadstrešnice s klupama za sjedenje i info-vitrine te koševe za smeće, zaštitne ograde te ekrane za informiranje. Cijelom dužinom stajališta predviđen je slobodni prostor širine dva metra radi neometanog kretanja osoba smanjene pokretljivosti, a sva će stajališta imati i prilazne rampe te taktilnu crtu vođenja.

– Za potrebe prometnog osoblja i putnika u javnom prijevozu na zaokretnici Velika Kosnica predviđen je smještaj objekta s prostorom za prometno osoblje te javni WC – objašnjavaju iz Grada. Podsjetimo, Zagrepčani od ožujka do zračne luke mogu ZET-ovim javnim prijevozom, ali autobusom, točnije, linijom 290. Na trasi koja ide uobičajenim cestovnim koridorom prometuju tri busa, polaze svakih 35, a dužina linije u jednom smjeru iznosi 
19 kilometara s ukupno 25 stajališta.

Komentara 21

TO
tolitol
10:01 13.05.2017.

Za podsjetnik, Milan Bandić još je 2014. obećao otvaranje "prvih metara" zagrebačkog metroa u 2017.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
10:37 13.05.2017.

Kad bi svako dva-tri mjeseca bili izbori, gdje bi nam bio kraj!? Bili bi najpoželjniji grad na svijetu za življenje! Ovo me podsjeća na jedan predizborni spot od prije desetak godina u kojem Božidar Alić u polupijanom stanju obećava brda i doline. Tako je i sa Matanom. Kongresni centar, stadion Maksimir, terme u Blatu, sanacija Jakuševca, žičara Sljeme, škole i vrtiće...

Avatar hucika
hucika
12:29 13.05.2017.

opet milan i njegove faze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije