Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. GORICA Piculin partner nezadovoljan odbijanjem amandmana

Velika Gorica: HNS bi mogao srušiti proračun zbog autobusa

19.12.2008.
u 23:16

Velikogoričani još nisu zaboravili krizu gradske vlasti 2006. godine, a pred vladajućom koalicijom SDP-HNS-DC-HSLS novi je veliki izazov.

Dvostruki udarac
Dvostruki udarac gradonačelniku Toninu Piculi mogao bi zadati njegov strateški koalicijski partner HNS, i to tako što bi mu, prema svemu sudeći, na Gradskom vijeću u utorak mogao srušiti prijedlog proračuna za 2009. godinu, ali i iz rukava izbiti najjači predizborni adut – kupnju 38 novih crvenih autobusa.

Narodnjacima, bez čija četiri glasa u Vijeću proračun ne može proći, Poglavarstvo je danas odbilo amandman kojim traže da se stavka za subvencije ZET-u u idućoj godini sa 14,5 milijuna kuna smanji na 9,6 milijuna kuna, kao što je to bilo u 2008. godini.

U toj se stavci očito krije i dio novca namijenjena za kupnju novih buseva, koje bi kreditom EBRD-a u iznosu od 9,5 milijuna eura trebao kupiti Zagrebački holding, a otplaćivati Velika Gorica.

– Do sjednice Vijeća pregovarat ćemo o našem amandmanu, ako ne bude prihvaćen, vjerojatno nećemo podržati proračun – rekao je Andrija Buklijaš, HNS-ov član Poglavarstva.

Propada kredit
Njegov stranački kolega dogradonačelnik Goran Beus-Richembergh kaže da odluke za koje se očekuje da će ih podržati HNS moraju biti opravdane, osobito u doba recesije.

– Treba vrlo pažljivo donositi odluke kojima se preuzimaju dugoročne financijske obveze uime poreznih obveznika – poručio je dogradonačelnik.Problem jest u tomu što i proračun, ali i ugovor Grada i ZET-a o uvjetima otplaćivanja kredita za autobuse moraju biti prihvaćeni do 31. prosinca. U suprotnome Grad donosi odluku o privremenome financiranju prema kojoj bi do 31. ožujka raspolagao samo četvrtinom proračuna iz ove godine.

Tim iznosom ne mogu razmišljati o autobusima, a kredit EBRD-a propada jer mora biti ugovoren u ovoj godini. I 11 vijećnika HDZ-a je zbog autobusa protiv proračuna, a s četiri HNS-ova mogu ga srušiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije