Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoznatije gradsko pedaliranje

Večernjakova biciklijada užitak je i sjajna zabava

Večernjakova biciklijada
Foto: Antonija Lasić
1/3
31.05.2018.
u 19:20

Prva je održana davne 1978. godine kada se bicikliralo do kupališta Šmidhen kod Samobora, a već godinama stabilna je ruta NSK - Bundek

Događaj uz koji su odrastale i još odrastaju mnoge generacije Zagrepčana u subotu slavi svoj 36. rođendan. Riječ je, dakako, o Večernjakovoj biciklijadi, gradskoj vožnji koju nijedan pravi zaljubljenik u pedaliranje neće propustiti.

Deset kilometara duga staza, koja će tijekom biciklijade biti zatvorena za sva motorna vozila, dovoljno je jednostavna za bicikliste u formi, a u istom trenutku i dovoljno zahtjevna za sve rekreativce željne izazova. Startna pozicija tradicionalno će biti na istočnoj strani parkirališta Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje se prvi sudionici očekuju već oko 10 sati, a službeni početak je u 11 sati kada će se voziti Ulicom Hrvatske bratske zajednice, Slavonskom avenijom, Savskom cestom, Ulicom grada Vukovara i Avenijom Marina Držića, da bi se preko mosta Mladosti biciklisti spustili do Ulice Damira Tomljanovića, Adamićevu, Balokovićevu i Trumbićevu ulicu kako bi došli do svoga konačnog odredišta – Bundeka.

Drugačije rute, ali zabava ista

Tijekom više od tri desetljeća postojanja biciklijada je mijenjala svoje staze. Recimo, prva biciklijada održana je davne 1978. kada se masa na dva kotača s parkirališta ispred Doma sportova, preko Magazinske ceste, Zagorske ulice, Ulice kralja Tomislava, Zagrebačke ceste te dalje preko Oranica i Samoborske ceste zaputila prema tada popularnom kupalištu Šmidhen kod Samobora. Bicikliste je na Šmidhenu dočekalo kupanje i zabava uz tombolu i glazbu. Tijekom godina konačna su se odredišta mijenjala te je Šmidhen bio zamijenjen raznim livadama i bazenima kod Vugrinščaka, dvorcem Mokrice i sl.

Večernjakova biciklijada
1/46

Jedna od ruta tijekom godina bila je i ona od maksimirskoga stadiona do Jaruna... Trasa je s godinama postajala sve kraća, ali broj sudionika sve veći. Međutim, ono što je ostalo kao prepoznatljiv znak biciklijade svakako je dobra zabava. Ove će se godine za očuvanje te tradicije pobrinuti plesačice plesne grupe Escape, parkourovci te iluzionist Luka Vidović. Osim toga, biciklijada je i svojevrsna pokretna izložba na kojoj se svake godine može vidjeti pregršt ne tako uobičajenih bicikala. Dok su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća ulicama vladale specijalke, ponyji i stari “krampovi”, posljednjih se godina na biciklijadi sve više viđaju i neobični limeni ljubimci, odnosno biciklističke “kreacije” nastali u kućnoj radinosti.

I električni bicikl je motivacija

– Nismo se dosjetili napraviti još jedan bicikl jer nam je odlično i na ovom koji imamo – kroz smijeh su rekli Vinko Vidović i Kristijan Soldo, koji će na biciklijadu otpedalirati prvi put ove godine, a sve radi dobre zabave. Dakako, i mogućnost osvajanja električnog bicikla kao glavne nagrade motivirajući je razlog njihove prijave, a na pitanje tko bi se njime odvezao kući, odgovor je jednoglasan.

– Vratili bismo se onako kako smo se i naučili voziti – zajedno. Možda bismo se zamijenili za mjesto vozača i suvozača, ali zajednička je vožnja provjeren recept za dobru zabavu – poručili su prijatelji Vinko i Kristijan

Komentara 2

ST
strikoman
20:46 31.05.2018.

Da li dolazi biciklista Stazić

Avatar Ironman0105
Ironman0105
05:43 01.06.2018.

Nije tocno. Prve su biciklijade kretale s velesajma, i po broju sudionika bile vece od danasnjih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije