Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duga tradicija popularne manifestacije

Večernjakova biciklijada starta u 11 sati, a poslije se družimo na Bundeku

37. Vecernjakova biciklijada
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
12.06.2021.
u 08:25

Dobra glazba pratit će i prijavu i razgibavanje, a u bogatome programu od podneva klinci će moći uživati i na party toboganu ili stijeni za penjanje, u kinu, stolnome nogometu, modeliranju balona...

Smanjiti stres, održavati formu, parkirati bilo gdje, sačuvati okoliš. Jedno je od najjeftinijih prijevoznih sredstava i svaki je okretaj pedale korak prema zdravlju. I više nego dovoljno razloga postoji za bicikliranje, što do posla, škole, kuće... ili pak sportski i rekreativno. Zato danas valja izići iz četiri zida i pridružiti se ekipi koja vozi rutom od osam i pol kilometara na 39. Večernjakovoj biciklijadi. Start je u 11 sati na Bundeku, gdje je i cilj, a od deset je sati okupljanje sudionika, prijava i razgibavanje uz taktove dobre glazbe.

Nije je zaustavila ni korona

Još od 17. lipnja 1979. godine, kada je održana prva biciklijada, svako novo izdanje manifestacije ima za cilj da se što više popularizira pedaliranje, fizički pokrene čitatelje, promovira zdrav način života i prijevoza te ukaže na manjak biciklističkih staza u metropoli. A posebice se vozilo na dva kotača pokazalo važno lani, kad je počela pandemija pa se morala održavati fizička distanca. Prva je biciklijada te 1979. godine, dakle, okupila 7000 vozača, koji su pedalirali od zagrebačkoga Trga Francuske Republike prema samoborskoj livadi Vugrinec. Već više od četiri desetljeća Večernjakova biciklijada povezuje ljude, a priča na dva kotača s godinama se produbljivala. Jedno od najzapamćenijih izdanja bilo je 1989. godine, kada je gotovo 40.000 biciklista zavladalo zagrebačkim ulicama. Sudionici su se za nekih biciklijada mogli i kupati na bazenima, a tijekom godina manifestacije zabavljale su ih i najveće zvijezde, poput Gabi Novak, Severine ili Tajči. Tradicija je tijekom Domovinskog rata, nažalost, na nekoliko godina bila prekinuta, a i ruta se tijekom vremena mijenjala.

Prije 23 godine, primjerice, vozilo se od Maksimira do Prepuštovca, a u toj je koloni vozača sudjelovao i tada najveći bicikl u Europi koji je izradio Ivo Trambuš iz Dugog Sela. Lani je Večernjakova biciklijada održana virtualno, budući da je epidemija uzela maha, pa su mogli sudjelovati vozači iz svih krajeva Hrvatske. Danas se pak vozi od Bundeka pa Avenijom Većeslava Holjevca, zatim Vukovarskom do Savske pa natrag Slavonskom i preko Mosta slobode. Cestovni promet će na tom potezu biti zatvoren za automobile od 10.30 do 12 sati.

I kampanja “Djeluj sada”

Pedaliranje završava oko podneva, a na jugoistočnoj strani novozagrebačkoga jezera Bundek sudionike i sve koji ih dolaze bodriti ili pak jednostavno provesti sunčano popodne na svježem zraku dočekuju sjajne Zagrebačke mažoretkinje. U bogatome programu nastupit će, među ostalima, i Bojan Jambrošić, DJ GoDJi, plesna skupina Lana te dječji zbor Zagrepčanke i dečki. Najmlađi će se proveseliti uz modeliranje balona, kino, party tobogan, stijenu za penjanje i stolni nogomet za koje je zaslužna tvrtka Maskote. hr, a na njih će paziti animatori. Predstavit će se i freestyle trikovi s loptom, a moderator zabavnog poslijepodneva bit će poznati radijski voditelj Silvano Gospodarić. U organizaciji Grada Zagreba, Ureda za zdravstvo, udruge “Zdravi pod suncem” i partnera provodi se ondje usto akcija pod nazivom “Djeluj sada” s ciljem ranog otkrivanja melanoma i prevencije zloćudnih tumora kože. U sklopu nje organizira se edukacija o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu za sve zainteresirane sudionike Večernjakove biciklijade.

Zabavljat će nas Bojan Jambrošić, a bit će i freestyle trikova s loptom

Bogat program od podneva, odnosno nakon što završi utrka, čeka sve sudionike i ljubitelje biciklijade danas na Bundeku. Nastupaju Zagrebačke mažoretkinje, atmosferu će čitavo vrijeme zagrijavati DJ GoDJi, a program koji traje do 15 sati moderirat će poznati radijski voditelj Silvano Gospodarić. Bojan Jambrošić će nastupiti uz pratnju benda, plesna skupina Lana izvest će tri koreografije, a dva će nastupa usto imati zbor Teensice. Svoje će umijeće na pozornici na Bundeku također pokazati omiljeni dječji plesni zbor Zagrepčanke i dečki, predstavit će se atraktivni freestyle trikovi s loptom, a nastupa i poznati zagrebački iluzionist Aryan, polufinalist Supertalenta. 

Komentara 2

NN
novo nenormalni
10:30 12.06.2021.

ne zaboravite maske

Avatar samočitam
samočitam
10:19 12.06.2021.

Uživajte! Sport, druženje, zabava 👏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije