Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrogasci upozoravaju:

'Nepažnja Zagrepčane često gotovo košta života'

požar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
07.10.2017.
u 23:44

Neodržavanje instalacija i nepažnja općenito glavni su razlozi većeg broja izlazaka na teren u zimskim mjesecima

Ne staju ni minute. Čim jedna intervencija završi i vrate se u postaju, crveno svjetlo koje im pokazuje da je vrijeme za novi teren nemilosrdno se upali. Po broju akcija ova bi godina, nastavi li se kao dosad, za zagrebačke vatrogasce mogla biti rekordna. Već dosad samo profesionalci odradili su gotovo 2500 intervencija, a dobrovoljci su ih zabilježili već više od tristo.

Posao im tek počinje

Posla su imali s vatrom i nevremenima u metropoli, ali ipak ih je najviše u povijesti dislokacija ove godine iz Zagreba pomagalo kolegama s obale. Njih čak 160 gasilo je požare od Splita do Drniša, a oni koji su ostali u glavnom gradu odrađivali su, za vrijeme nekoliko oluja, i 400 terena dnevno.

požar
1/11

– Imali smo i cijeli niz prometnih nesreća, pa smo vrlo blizu i godišnjeg prosjeka od dvjesto intervencija na prometnim sredstvima – o požarima automobila i spašavanju iz vozila rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih, pa dodao kako su posljednjih mjeseci zaredali opasni i vrlo zahtjevni požari, poput onih u CIOS-u i na Jelenovcu, ali i u stanovima iz kojih su izravno spašavali osobe iz požara. Vremena za odmor neće, međutim, biti ni dolaskom hladnijeg vremena jer sezona grijanja obično je najgori dio godine.

požar
1/10

– Neodržavanje instalacija i općenito nepažnja s grijalicama, plinom i drvom te njihove posljedice uzroci su najvećeg broja izlazaka na teren, koji postanu još učestaliji u vrijeme blagdana – rekao je Jembrih, pa dodao kako nepažnja općenito Zagrepčane često gotovo košta života. Ostavljanje vode za kavu na štednjaku, pa odlazak na razgovor k susjedi, drijemanje nakon što se u toster stavi kruh ili pak laptop ostavljen uključen u struju na kauču samo su neke od situacija iz kojih su ove godine morali spašavati nepažljive Zagrepčane. Jedan je to od glavnih razloga što su odlučili da će uskoro početi s tjednim predavanjima na kojima će ih kratko podučavati mjerama zaštite od požara i savjetovati o tome kako preživjeti požar.

Oduševljavaju na Facebooku

A dotad, nastavit će to raditi na društvenim mrežama, gdje redovito izvještavaju o svojim intervencijama. Opće oduševljenje, osim duhovitim dosjetkama, uglavnom izazivaju spašavanjem životinja, pa su Zagrepčane posebno razveselili prije tjedan dana kad su iz motora automobila u Branimirovoj spašavali mačku.

– Ponosimo se spašavanjem životinja, ali moram istaknuti da u pravilu ne skidamo mačke s drveća, već to radi Dumovec, dok mu mi pružamo tehničku pomoć – objasnio je zapovjednik Jembrih, čiji su dečki danas u Zagrebu, na 13. Danu otvorenih vrata, pokazali čime sve vatrogasci raspolažu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije