Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vježba se, kaže, i danju i noću

Vatrogasac iz Berlina na obuci u Zagrebu: Ovakve discipline nema ni u Njemačkoj

18.05.2016., Zagreb - Vatrogasac Christian Rusch dosao je iz Berlina te je vec mjesec dana na strucnoj praksi u JVP Zagreb. Vatrogasci Zagreb dio su Europske vatrogasne zajednice te im cesto dolaze vatrogasci na strucnu praksu. Radni posjeti su dogovreni
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
19.05.2016.
u 16:45

Christian Rusch poznat je u svom gradu otkako je preko telefona "porodio" bebu

Na mjesec dana stručnog usavršavanja mogao je ići u bilo koji europski grad. London, Pariz, Rim, to su odabrali njegovi kolege, a on odlučio – doći će u Zagreb.

Šef mi ovdje ljetuje pa...

– Moj šef već dvanaest godina ljetuje u Hrvatskoj, zato me pustio – šali se Christian Rusch, vatrogasac iz 1072 kilometra udaljenog Berlina, koji se trenutačno nalazi u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba u Savskoj. S kolegama iz hrvatske metropole vježba posljednja tri tjedna, a kako sam kaže, potpuno se uklopio.

– Čim su oni meni napunili auto drvom i smećem, znači da sam im drag – kroz smijeh prepričava Rusch te postaje potpuno ozbiljan kad ga se pita o radu postrojbe. Profesionalizam, brzina i vještina karakteristike su koje bi pripisao vatrogascima iz Savske.

– Takva disciplina ne postoji nigdje, kod nas u Berlinu nije ni slično. Ovdje se dnevno odradi desetak intervencija, a čitav dan rade se vježbe. I to ne po danu, u smislu kad je vani sunce, vježba se i u noćnim smjenama – iskren je njemački vatrogasac koji radi u postaji s čak 1500 vatrogasaca koji dnevno odlaze i na tisuću intervencija.

– U sklopu naše postaje je i hitna služba tako da radimo i to, zato je broj odlazaka na terene puno veći – objašnjava Rusch kojeg u Berlinu znaju gotovo svi, i to od siječnja ove godine, kada je, preko telefona, kroz porod vodio jednu svoju sugrađanku.

Nije to ništa posebno, misli vatrogasac, koji svoj posao profesionalno radi već 16 godina. S vatrom se htio boriti, ističe, od svoje treće, a i dalje poslu pristupa s jednakim entuzijazmom.

– Najbolja riječ koja opisuje naš posao jest ponos. Bio sam na 140. obljetnici hrvatskog vatrogastva prije tjedan i pol i ostao sam fasciniran. Upoznao sam i vašeg gradonačelnika, a ispalo je da njegov brat, koji živi u Berlinu, i moja mama idu u istu crkvu – kaže vatrogasac te odmah dodaje kako je njegova majka rodom upravo iz Hrvatske, i to iz Siska. Pa stoga, iako su mu zagrebački vatrogasci osigurali smještaj, on poslije posla odlazi u grad 60 kilometara udaljen od Zagreba.

Dolaze žena i djeca

– Imam ondje još rodbine, a vježbam i jezik. Doduše, vježbam ga i ovdje s kolegama i jako se nadam da me dobro razumiju i ne uče me gluposti – iskren je Christian Rusch, koji je službeno u Savskoj do 25. svibnja, a neslužbeno će ostati još nekoliko dana jer će mu u posjet doći žena i troje djece. 

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
18:01 19.05.2016.

Hm, a da je vidio Paju Kalinića u svom tenkiću za specijalna stanja nakon Armagedona, imao bi još bolje mišljenje o zagrebačkim vatroprascima. Ma dajte ljudi, ipak su ovo novine i netko to čita. Ili nisu?

BR
brodludjaka
19:12 19.05.2016.

Ma nema do Zagreba i Hrvata. Oni su nebeski narod i veći Bog od onog pravog Boga!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije