Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osim školskih odbora

Tomašević: Smanjivat ćemo naknade u upravnim vijećima gradskih ustanova

Tomislav Tomašević
03.08.2021.
u 11:04

Cilj je smanjivati naknade i u upravnim vijećima drugih gradskim ustanovama. U isto vrijeme ćemo smanjivati naknade i članovima upravnih vijeća drugih ustanova: vrtići, kulturne i druge ustanove, rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima održava konferenciju za medije u predvorju Gradske uprave. Na konferenciji će se dotaknuti aktualnih pitanja i odgovarati na pitanja novinara, a možete je pratiti uživo na portalu Večernjeg lista. 

Ured za obrazovanje uputio je projektnu prijavu prema Ministarstvu znanosti i obrazovanju koji se odnosi na projekt pomoćnici u nastavi, najavila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. 

- Riječ je po projektu koji se financira iz europskih fondova, da bi se pružila potpora učenicima s teškoćama u razvoju. Projekt je ocijenjen s gotovo maksimalnim brojem bodova i bit će financiran u maksimalnom iznosu od 16,5 milijuna kuna, rekla je Danijela Dolenec, a to je, dodaje, tri puta više nego ranijih godina. Program pomoćnika u nastavi se već godinama izvodi u Zagrebu

- S ovim financiranjem značajno rasteretiti proračun za školsku godinu 2021./2022 - rekla je.

 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet komentirao je rad mobilnih timova, rekavši da ide uspješno. Mobilni timovi na terenu su već treći tjedan, a obišli su četvrti Podsljeme, Gornju i Donju Dubravu, Maksimir- Ovaj tjedan obilaze Medveščak i Donji Grad, a sljedeći su na redu Sesvete, rekao je zamjeni Luka Korlaet. Što se tiče obnove škola, u tijeku je obnova 14 zgrada. U namjeri da se ubrza sučelili su sve sudionike u procesu i pomiruju razne potrebe:

- Posebno se to odnosi na Gornjogradsku gimnazij, Tituš Brezovački i I. ekonomske, a počeo sam obilaziti i gradilišta, prvo te tri škole. Na svakom gradilištu smo direktno komunicirali s projektantima konstrukcije i izvođačima. Radi se o iznimno zahtjevnim zahvatima, i brzo će biti jasno što i kako dalje. Zavod je izdao posebne uvjete za OŠ Petra Zrinskog, danas sa OŠ Ivana Merza, Miroslava Krleže i Ivana Konvačića. Ne bi li ubrzao i pospješio obnovu tih građevina, čitav osmi mjesec ću obilaziti gradilišta - kazao je. Treća je tema oko obnove potresom oštećenih zgrada. 

- U vrlo skorom roku ćemo vidjeti fizičku obnovu - rekao je. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je o proceduri oko izbora članova školskih odbora. 

- Mogu najaviti da će početkom sljedćeg tjedna biti raspisan natječaj, ali da prvo pojasnim - od tri člana odbora, jedan član će biti predsjednik mjesne samouprave na sljedeći način: Uputit ću pismo predsjednicima mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti i zamoliti ih da daju prijedlod osobe. Ono što je bitno kad govorimo o osnovnim školama, govorimo o mjesnim odborima, a u srednjim školama o gradskim četvrtima gdje se škole nalaze - objasnio je. Bitno je da svi članovi ne bi smjeli biti u dva odbora. Natječaji će trajati do 23. kolovoza, a kandidati moraju ispunjavati zahtjeve da nisu pravomoćno osuđivani, da imaju završeno najmanje preddiplomski sveučilišni studij ili drugi stručni studij na kojem se sjetče najmanje 180 ECTS bodova, i treće da ti budući članovi nisu zaposlenici škole za koju su iskazali interes. Prednost će imati oni koji imaju poznavanje rada školstva i koji imaju prebivalište u Zagrebu. 

 

Naknade za školske odbore će se smanjivati, budući da se naknade nalaze u odluci koja propisuje za naknade za sve ustanove kojima je Grad Zagreb osnivač. Cilj je smanjivati naknade i u drugim upravnim vijećima drugih gradskim ustanovama. U isto vrijeme ćemo smanjivati naknade i članovima upravnih vijeća drugih ustanova: vrtići, kulturne i druge ustanove.

Odgovarajući na pitanja novinara, nekoliko je puta rekao rekao je da ne može komentirati koliko je ukupno zaposlenika gradske uprave ispitano, i dodatne detalje o nedavnim istragama i uhićenjima. Mora štititi tajnost istrage, objasnio je. 

- Bilo je više radnji, a ono što ja mogu reći jest da mi surađujemo. Ukoliko traže bilo kakvu dokumentaciju, mi je šaljemo u najkraćem roku. Ne mogu reći kakvu dokumentaciju, niti s kojim se ljudima razgovaralo - rekao je Tomašević. 

 

- Ono što "gori" su biootpad i glomazni otpad. Što se tiče glomaznog otpada javna nabava je u tijeku, a što se tiče biootpada u tijeku je nova javna nabava. U isto vrijeme Čistoća i nova uprava holdinga radi na tome da se što više zbrinjava glomazni otpad. To se u zadnjim tjednima radi vrlo intenzivno - komentirao je situaciju s otpadom u gradu. 

- Kao gradonačelnik ići ću na Dan pobjede u Knin, to sam već najavio. Cijeli državni vrh organizira ceremoniju, radi se o četiri državna praznika na koji sam pozvan kao gradonačelnik. Namjeravam se odazvati - odgovorio je na upit novinarke o tome ide li u Knin za proslavu Oluje. 

Komentirao je i velik broj jarbola i zastava koje vijore po gradu.

- Ovaj broj zastava je nepotreban i to mislimo racionalizirati i smanjtii. Radimo na analizi toga i onda ćemo djelovati da to bude primjereno, a da se ne razbacujemo s novcem koji kao grad nemamo - rekao je. 

Najavio je izmjenu u kriterijima dodjele i cijenama najma gradskih poslovnih prostora jer su neki, kako je kazao, ispod tržišne cijene.

'Vlada nered. Dolazi mi na potpis ugovori za komercijalne subjekte koji jako dobro posluju s cijenama koje su daleko ispod tržišnih. Ne možete kao poslovni subjekt za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada, to jednostavno nije moguće', pojasnio je.

Tomašević je rekao da se radi na procjeni ušteda

- Dobili smo prvi prijedlog ušteda i nismo bili zadovoljni, pa smo išli u razgvore sa svakim gradskim uredom, češljali proračunske stavke i približavamo se iznosom koji se čini realniji i bolji i dvostruko veći nego što su pročelnici predložili. Ne želim ići s brojkom rebalansa dok to ne provjerimo do kraja.

Kontaktirano je 731 kućanstvo, planirano je da odemo do 980 kućanstava, govorimo samo o crvenim zgradama. Tu se vidi smisao ovog djelovanja, Mobilni timovi će pokriti 80 posto ono što je označeno kao crveno. Nakon što pokrijemo crvene, idemo na žute i drugi stupanj zelene. Na sve zgrade koje imaju pravo na subvencioniran obnovu - dodatno je pojasnio Korlaet rad mobilnih timova. 

- Zatražio sam izvješće oko svega vezanog uz Advent, davanja kućica u zakupi i u izmejen odluke o davanju javnih površina u Zakup, koje je njihovo mišljenje i koja je bila njihova uloga u svemu. Ona je i dalje na funkciji, ali zapamtite da Turistička zajednica Zagreba nije gradska ustanova - odgovorio je ponovno Tomašević. 

 

Komentara 33

ST
stefj
12:54 03.08.2021.

Ma sve je to divno i krasno, no sve je to i dalje populizam i kozmetika. Nova zaduženja i nove kamato pojest će sve ove "uštede" u roku keks... Evo primjer - prava ušteda bi bila da Holding napokon dobije svoju funkciju zajedničkih službi, gdje bi se onda preko noći moglo ukinuti ugovore za održavanje knjigovodstvenog softvera s 15 poduzeća i ostaviti samo jedan, moglo bi se otpustiti preko preko 1000 ljudi na raznim administrativnim poslovima... To je samo jedan mali segment zašto je Holding (teoretski) stvoren, a da ne pričamo o uštedama kada bi profunkcionirale i ostale zajedničke službe... A oni se bave zastavama i simboličkim smanjenjem naknada, te služe kao pomoć DORHu i ostalim represivnim organima prilikom ispitivanje zaposlenih... Još kad krenu s predizbornim obećanjima osnivanja dodatnih gradskih poduzeća i službi, nakotit će se još potrebitih, a već sad ih ima more. Ne vidim neku perspektivu, kao što je nisam vidio niti s Bandićem... Tamo bi se bar možda uspjelo prodati Gredelj i nešto smisleno napraviti, te tako namiriti bar dio duga, ovako će dug rasti, a mi ćemo dobiti muzejske i kulturne prostore, te ćemo još jedan dio grada napraviti mrtvim...

ZV
zvezdomor
12:04 03.08.2021.

Defektni opet driska

HU
Hubrvi
12:00 03.08.2021.

To je sve skupa obicno politikanstvo, demagogija i totalno neznanje. Ak je htel, da ta vijeca dobro delaju, onda u tim vijecima moraju sjediti sposobni ljudi. A te ljude treba i adekvatno platiti. Nemre taj gradonacelnik za 10 Hkn dobiti zlatne zube. Ali to ovaj "gradonacelnik" ne kopca i ne kuzi, jer je nesposoban. Ili slikovito receno, Zagreb je jedan Jumbo-Jet, a pilot (gradonacelnik) je traktorist. I tu nema nicega, kaj bi bilo pozitivno ili pametno, pa vikali ili pisali njegovi navijaci kaj hoce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije