Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FREKVENTNA LOKACIJA

Uvedena nova regulacija prometa u centru Zagreba. Nisu svi sretni: 'Ujutro je ovdje čep, bit će sad još veći'

Zagreb: Nova regulacija prometa u ulici Prilaz Gjure Deželića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.09.2022.
u 09:30

Na prve praznike učenici će ići 31. listopada, kada počinje jesenski odmor, s kojega se na nastavu vraćaju 2. studenoga

Nešto više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjest će danas u školske klupe i to bez posebnih epidemioloških mjera koje su obilježile protekle dvije godine.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je nešto manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400.

Osim toga, za prvi dan škole očekuju se i prometne gužve zbog povećanog broja školaraca u prometu. U Zagrebu, na prilazu Gjure Deželića, uvedena je nova regulacija prometa kako bi se napravila biciklistička staza te se smanjio broj prometnih trakova s tri na dva.

– Poslije 7 već je bila gužva na tom potezu, veliki broj automobila onuda prolazi – kazala nam je sugrađanka koja tim predjelom svako jutro prolazi do posla, no ta gužva već se do 8:30 sati raščistila. 

Podsjetimo, građani su ranije bili izrazito skeptični oko smanjenja trakova u centru Zagreba koji je inače frekventan u jutarnjim satima. 

– Tu sam na Britancu, vozim i auto i bicikl. Kao vozaču na dva kotača potez mi se sviđa, ali nije se trebao napraviti pod ovu cijenu. Ujutro je ovdje čep, bit će sad još veći. Ali valjda nisu imali drugog rješenja – kazala nam je ranije Zagrepčanka Petra Pavić, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Inače, nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika, za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet prolaznosti na tom ispitu.

Na prve praznike učenici će ići 31. listopada, kada počinje jesenski odmor, s kojega se na nastavu vraćaju 2. studenoga.

Prvi dio zimskoga odmora počinje 27. prosinca i traje do 5. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 20. do 24. veljače.

Proljetni odmor bit će od 6. do 14. travnja. Nastavna godina završava 21. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola 26. svibnja.

>> VIDEO Eurostat: U Hrvatskoj zabilježen blagi rast nezaposlenosti, u EU blagi pad

Komentara 32

Avatar Cantor
Cantor
08:37 05.09.2022.

Uvijek se tuda naprave gužve a sada kad je jedna traka manje sada ih kao neće biti? Pa dajte onda ukinite još jednu traku da budu još manje gužve. Ako potpuno zatvorite ulicu garantiram Vam da neće biti automobila niti čepova. Mogu li dobiti počasni doktorat prometnog fakulteta?

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:36 05.09.2022.

Još uvijek traje ljeto, pa se dio građana uistinu vozi biciklima. No pričekajmo jesen i zimu, kada i oni zamijene bicikle automobilima. Zagrebačke prometnice i onako su prezagušene vozilima, pa je njihovo sužavanje katastrofalan potez. Pogledajte primjer stare Vlaške. Zbog nekoliko metara dobivene šetnice zatvaranjem tog dijela ulice, stotine automobila svakodnevno iz pravca Ribnjaka idu okolnim putem više stotina metara kako bi skrenuli prema istoku grada, jer više ne smiju skretati u staru Vlašku. Tako je ta ''zelena'' preinaka dovela do većeg broja automobila u samom centru grada, veće potrošnje goriva, većeg zagađenja ispušnim plinovima i veće buke, a to je sve dijametralno suprotno ''zelenoj'' politici.

SA
sargu123
09:53 05.09.2022.

Biciklisti su prava napast u prometu, drski su, bezobrazni, čast iznimkama ali malo ih je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije