Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija za medije

Tomašević: Uštedjeli smo 400 milijuna kuna i potrošili ih na nove financijske kosture koji su iskočili iz ormara

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.09.2021.
u 11:01

Da nismo filtrirali javne nabave odmah nakon primopredaje i krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi proračuna narasli za još oko pola milijarde kuna do kraja godine, kazao je gradonačelnik

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je danas redovitu konferenciju za medije u predvorju Gradske uprave gdje je komentirao pitanje rebalansa proračuna te obnove nakon potresa. 

Zamjenica gradonačelnika Danijel Dolenec uvodno je navela da se sutra objavljuju natječaji za zapošljavanje u tri gradska ureda. Riječ je o Uredu gradonačelnika, Gradskom kontrolnom uredu i Uredu za upravljanje imovinom.

– U sva tri natječaja, osnovni uvjet je stručna sprema magistra ili specijalist te pet godina iskustva. Za Ured gradonačelnika stavili smo najširi mogući profil – kazala je. 

– Natječaji mogu trajati 15 dana. Svi kandidati koji pošalju prijavu i zadovoljavaju uvjete bit će pozvani na testiranje pa na intervjue. Sve informacije sutra su na stranicama Grada i u Narodnim novinama – kazala je. 

– Na dnevnom redu 3. radne sjednice Skupštine bit će rebalans proračuna – kazao je uvodno gradonačelnik Tomašević te naveo kako je riječ o "rebalansu fiktivnog proračuna".

– Bivša vlast priznala je da zapravo nije namjeravala prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanku i Paromlin – kazao je te naveo kako je njihovom prodajom trebala biti zatvorena konstrukcija proračuna. 

– Različitim mjerama išli smo u uštede i uspjeli ostvariti uštede od oko 400 milijuna kuna. Više nije bilo moguće jer smo preuzeli grad polovicom godine. Najveći dio troškova nastao je u prvoj polovici godine, u predizbornom vremenu, pojasnio je te naveo gdje je novac od ušteda otišao. 

– Prilikom rada s uredima, počeli su izlaziti novi financijski kosturi iz ormara – kazao je te pojasnio kako je bilo mnogo stavaka koje nisu bile prikazane u proračunu ili su bile prikazane u nerealnim iznosima. Njih je trebalo pokriti uštedama. 

– Nije bilo stavke za održavanje tramvajskih pruga u iznosu od 36 milijuna kuna – takva stavka ne postoji i mi je moramo stvoriti – naveo je kao primjer. 

– Da nismo filtrirali javne nabave odmah nakon primopredaje i krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi proračuna narasli za još oko pola milijarde kuna do kraja godine. Umjesto nekih 9,5 milijardi, bili bi oko 10 milijardi kuna. Nedostatak prihoda rebalansa, vezano za prodaju tri velika zemljišta, pokrit ćemo s nešto većim poreznim prihodima, novim prihodima iz Fonda solidarnosti, odgodom vraćanja pozajmnice koju ju prošla vlast digla od države te kratkoročnim zaduženjem kojeg smo imali u srpnju. Time ćemo balansirati ovaj proračun – objasnio je gradonačelnik. 

– Vjerujemo da će rebalans omogućiti realnije planiranje proračuna za 2022. godinu – dodao je. 

– Nismo smanjivali sufinanciranje za obnovu privatnih zgrada. U rebalansu iznos ostaje onakav kakav je bio planiran, vjerujemo da će se obnova ubrati. Napravit ćemo sve što možemo da se ubrza – kazao je te naveo kako je riječ o oko 80 milijuna kuna. 

– Cijene karata ostat će iste. Želim jasno reći, kratkoročne obveze koje smo naslijedili su velike. Razgovaramo s bankama, radi se financijska analiza... Ne možete smanjivati rashode samo tako, a mi ćemo ih morati znatno smanjivati i u sljedećem vremenskom razdoblju ćemo razmatrati kako možemo povećati prihode. Sve je na stolu. Sve opcije ćemo razmotriti jer moramo dovesti financije Grada u red – navodi Tomašević. 

Vezano uz obnovu, naveo je kako je potrebno riješiti probleme poput legalizacije. 

– Moramo riješiti brojne zakonske prepreke. Prioritet nam je da se uklone prepreke u zakonima i da se ubrza obnova, da se Grad Zagreb počinje obnavljati. Isto vrijedi i za Banovinu gdje se isto susrećemo s problemom legalizacije, kaže. 

Komentara 66

Avatar salaso
salaso
12:33 07.09.2021.

Gledamo vas mi iz slavonije samo...kakvo rasulo i mafija...a trebali bi biti uzor cijeloj Hrvatskoj.....mama mia...

MA
Majkomoja
11:39 07.09.2021.

Koja jadna opravdanja za nerad

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:50 07.09.2021.

Mozda bi Tomica trebao krenuti od sebe, pa objasniti porijeklo svoje imovine? To bi bilo jako interesantno stivo posto Tomica nikad nista korisno u zivotu nije radio, izuzev ako se po novim kriterijima i valjanje po ulicama ne smatra korisnim radom?! Tomica jos ne shvaca da ce ga gradjani jednog lijepog dana upitati... a sto si to ti radio zadnjih godina, osim sto si ceprkao po starim papirima? A ove fraze poput "rebalans fiktivnog proracuna" i slicne, ne zvuce mi bas obecavajuce! Bojim se da bi gradjani vrlo skoro mogli shvatiti da bi bilo bolje da ih je pogodio jos jedan potres nego ovi placenicki prodavaci magle...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije