Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOĆ MUZEJA

Uz stalni postav hit su 
i izložbe auta, nakita...

Noć muzeja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
23.01.2014.
u 17:00


Zagreb skuplja novac za Zemaljski muzej u Sarajevu koji je zatvoren

U više od sto hrvatskih gradova ljubitelji izložbi i općenito kulture 31. siječnja rezervirali su već u svojim kalendarima. Noć je to u kojoj će se i ove godine, već deveti put, održati Noć muzeja, koja omogućuje besplatan obilazak izložbi i popratnih programa u gradovima u Hrvatskoj te od prošle godine i u BiH. Više od 300 tisuća ljudi prošle je godine uživalo u toj manifestaciji, koja počinje u 18 sati, a u Zagrebu bilo je te noći otvoreno više od četrdeset muzeja i galerija. Oko 100 tisuća Zagrepčana čekalo je u redovima i po nekoliko sati da bi ušli u muzeje i galerije, ali to im nimalo nije smetalo.

Bit će i stand up komedija

I ove godine organizatori su pripremili bogat program. Noć će simbolično početi u Muzeju Mimara otvorenjem izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

– Taj je muzej prije dvije godine zatvoren za javnost. Organizirat ćemo prodaju replika muzejskog nakita, a određeni postotak donirat ćemo za pomoć Zemaljskom muzeju – najavila je Milvana Arko-Pijevac, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, te dodala da ove godine očekuju između 180 do 200 tisuća posjetitelja u Zagrebu.

Muzej grada Zagreba priredit će izložbu “Milka Trnina – svjetska operna diva”, uz prigodan glazbeni program i stručno vodstvo na izložbi, dok će se u dvorištu posjetitelji moći okrijepiti kuhanim vinom, čajem i fritulama. U Muzeju automobila Ferdinand Budicki bit će izložba 80 povijesnih automobila, motocikala i bicikala, dok će se u Arheološkom muzeju, uz stalni postav, moći razgledati plakati i memorabilije o kultnom rockerskom klubu Jabuci. Etnografski muzej, uz izložbu “Vic o plavuši – stereotipi u kojima živimo” organizirat će i nastupe stand up komičara koji će se održavati svaki puni sat od 19 do 24 sata. Hrvatski školski muzej priprema radionice krasopisa, likovnog, ručnog rada i domaćinstva, a noć u njegovim prostorima imat će i humanitarni karakter. Naime, svi koji to žele mogu doći i darovati slikovnice, enciklopedije, knjige ili školski pribor za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Tulum ispred Mimare

Iako ove godine neće biti otvoren za javnost jer zbog sanacije drvene zgrade danas izgleda kao veliko gradilište, Tehnički muzej ipak će na simboličan način biti dio muzejske noći. Na pročelju muzeja bit će projicirani filmovi i fotografije iz života i rada muzeja u proteklih šest desetljeća.Ovo je samo dio bogate ponude četrdesetak ustanova koje sudjeluju u Noći muzeja, a završni tulum bit će od 23 sata ispred Mimare.

– I ove godine nam je glavni cilj istaknuti važnost baštinskih ustanova – poručila je organizatorica Milvana Arko-Pijevac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije