Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veći računi

Uz račun za plin stižu 
i 20,63 kune naknade

'04.07.2012., Zagreb - Berislav Brajan, stanar Miramarske ulice koji ima problem s previsokim racunima za plin. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna FIlic/PIXSELL'
06.07.2012.
u 10:25

Iz Udruge za zaštitu potrošača žalit će se i Ustavnom sudu zbog fiksne naknade

Nakon vala poskupljenja u svibnju građani su sve svjesniji stvarnog poskupljenja života. Uz veći PDV i poskupljenje vode i plina, posebno opterećenje građanima je i nova fiksna naknada.

Računi svaki mjesec

Nakon što ju je u iznosu od 18,41 kunu uveo Vodovod, građani su ovih dana dobili račune i za plin na kojima je također uvrštena fiksna naknada i to od 20,63 kune koja će na naplatu stizati svaki mjesec. Zagrepčanin Berislav Brajan jedan je od brojnih malih potrošača kojemu je nova naknada povećala izdavanja za plin čak 400 posto. Naime, dosad je zbog izrazito male potrošnje račune za plin dobivao nekoliko puta godišnje, iznos nije prelazio nekoliko kuna, a po novome će svaki mjesec dobivati račune za minimalnih i sigurnih 20,63 kuna. Koliko malo koristi plin, najbolje svjedoči podatak da je od sredine veljače do kraja svibnja dobio račun od 12 kuna.

– Uvođenje fiksne trošarine je izmišljotina, posebno u ovako velikom iznosu. Plin koristim kako bih skuhao čaj i ponekad ručak, a sada će mi naknada biti veća od potrošnje – kazao je Brajan.

Istaknuo je kako je od Gradske plinare dobio obrazloženje na šest stranica od čega jedino razumije da je došlo do velikog poskupljenja dok je, kako kaže, sve ostalo stručna i nepotrebna materija za maskiranje traga.

– Godišnje sam za plin izdvajao samo četrdesetak kuna, a sada ću samo za naknadu tijekom cijele godine platiti čak 247 kuna – kazao je Brajan.

Iz Gradske plinare pravdaju se pozivanjem na odluku Vlade, a isto čine i u Vodovodu za svoju naknadu.

– To je lančana reakcija, a svi se pozivaju na odluku Vlade, iako je ona suprotna Zakonu o potrošačima – kazao je Igor Vujević iz Udruge za zaštitu potrošača.

Mjesečno i do 50 kn više

Dodao je da su na temelju žalbi građana i prikupljenih odgovora iz raznih institucija pripremili žalbu na naplatu fiksnih naknada koju će ovih dana dati na ocjenu Ustavnom sudu.

– Ako sud potvrdi opravdanost fiksne naplate, tada će je građani, nažalost, morati plaćati, no ako bude suprotno, što bi bilo po zakonu, past će i odluka o uvođenju naknade za plin – najavio je Vujević.

Kada zbroji godišnju naknadu za vodu, Brajan je izračunao da će morati izdvojiti 220 kuna. Samo na dvije nove naknade morati će mjesečno izdvojiti 39 kuna ili 467 kuna godišnje. Poskupila je i struja, a računi su mu u odnosu na mjesece prije poskupljenja desetak kuna veći pa se i mjesečna razlika u računima povećala na otprilike pedeset kuna.

Ključne riječi

Komentara 4

VI
Vito
07:43 07.07.2012.

Nakon što ju je u iznosu od 18,41 kunu uveo Vodovod, Pljačka u velikom stilu koju vodovod opravdava održavanje cijevi koja ulazi u zgradu... Tako pljačkaju svaki mjesec stanovnike zagrebačke mamutice za iznos od 21.521,26 kuna, a samo je jednana cijev i koja ulazi u zgradu i jedan vodomjer skojeg očitavaju potrošnju vode... Koliko ste putavidjeli "vodovod" da dolazi do zgrada, kopa po cesti i pločniku te pregledava cijevi koje vam ulaze u zgradu? Nikad, ili samo kadsu u četrdeset gdoina morali mijenjati cijevi... Sad to naplaćuju mjesećno, a nigdje ih nema... Čak se trude lažima ugraditi vama pomoćni vodomjer kako bi ga "očitavali", a da ne izlaze iz udobne fotelje tople kancelarije...

VI
Vito
07:54 07.07.2012.

Tko je za to kriv? brat granić, koji je uveo takav harač u "elektru" dok je tamo haračio po kancelariji i izmišljao kako do kruha bez motike... Prva je pljačku vela javna kuća - je bu nas od kad susu uveli zakon o obvezatnom financitanju javne kuće prilikom uvođenja dalekovidnice u Hrvatsku, 1956.g., najkasnije 1957.g. Sadsu se toga sjetili i ostali pa pokrenuli pljačku pod isprikom održavanja sustavakojeg nisu održavali praktički nikad, ali su uredno pljačkali stanovnike "pretplatom"... Kako bi prevarili zakon maknuli su riječ pretplata i zamijenili ju s rijeći "održavanje" te nastavili pljačku...

VI
Vito
07:56 07.07.2012.

Tako opljačkaju "mamuticu" svake godine za 258.255,48 kuna, a da rijetko koji stanovnik ikad vidi vozilo "vodovoda" i da uopće dođe do parliralištanji hove grade... Pljačka iz kancelarije, na daljinu, uz blagoslov sudova svih kategorija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije