Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljeno pojeftinjenje, ali u Gradu još ne znaju kako ga realizirati

Uz niže račune 
i manji broj odvoza otpada?

Zagreb - Zgrada Zagrebackog holdinga u ulici grada Vukovara. Photo: Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
15.10.2015.
u 10:15

Prema gradonačelniku preduvjeti su ispunjeni – građani imaju kante kako bi mogli reciklirati

Da će Zagrepčanima smanjiti cijene odvoza komunalnog otpada u prosjeku od 34 do 42 posto, ovisno o tome žive li građani u stanu ili kući, još je jednom ponovio gradonačelnik Milan Bandić, no ni ovaj put, ponavljajući potez koji namjerava povući, gradonačelnik nije jasno objasnio kojim modelom, kako i što će se točno umanjiti da bi građanima spomenuta usluga bila jeftinija.

Štoviše, građane je gradonačelnik Milan Bandić još više zbunio poručivši im kako je ključ pojeftinjenja zapravo u recikliranju i odvojenom prikupljanju otpadaTakav bi odgovor možda i bio prihvatljiv i razumljiv Zagrepčanima da im je još prije godinu dana, kada je i najavljena, uvedena naplata odvoza otpada po volumenu, a ne ostavljena naplata koja im se još uvijek zaračunava po četvornom metru stambenog prostora.

Za recikliranje koje je po gradonačelniku motiv pojeftinjenja potrebno je osigurati svu infrastrukturu, kante, reciklažna dvorišta, prijeći na naplatu po volumenu što se u godinu dana nije uspjelo osigurati, ali će se, čini se, uspjeti riješiti sljedećih dana, do početka studenog, kada je Bandić Zagrepčanima obećao pojeftinjenje. Gradonačelniku je, čini se, dovoljna činjenica da je osigurana većina preduvjeta, onih istih kojima se hvalio još u listopadu prošle godine.

– Većina preduvjeta je ispunjena. Ljude treba nagraditi, moramo osigurati komunalnu infrastrukturu, tj. posude, da bude manje smeća, da se odvaja i reciklira. Nagrada za to je niža cijena odvoza. Zasad ćemo to raditi tri puta tjedno, a za šest mjeseci će to biti dva puta tjedno – jer neće biti potrebe – kazao je tako gradonačelnik Milan Bandić gostujući jučer na Radio Sljemenu. Osim što ne zna objasniti hoće li uvoditi svima i na koji način – naplaćivati po volumenu ili smanjivati cijene trenutačnog modela kojim se odvoz naplaćuje – ništa rječitiji od gradonačelnika nisu ni u Holdingu koji pojeftinjenje mora provesti.

– Nemamo komentara. Bit ćete na vrijeme obaviješteni – odgovor je Zagrebačkog holdinga. Naime, za obračune i izračune niže cijene i projekcije angažirana je i tvrtka Apis IT od koje se tražilo, kako neslužbeno doznajemo, da Holdingu pomognu u pronalasku najboljeg rješenja koje je u skladu s Bandićevim obećanjem građanima danom neposredno prije parlamentarnih izbora.

– APIS IT nije ovlašten odgovoriti na teme koje vas zanimaju pa vas molim da upit pošaljete na Grad Zagreb – bio je odgovor iz spomenute tvrtke.

Komentara 4

GU
guderian
16:10 15.10.2015.

Upravo tako Trnjanec,... i to su sluzbeni izracuni Cistoce... koliko su se osilili da gradjanima u oci lazu o pojeftinjenju. Jedina mogucnost je da u onu formulu uvedu nove parametre pa se uistinu moze dogoditi pojeftinjenje odvoza otpada. Ali, PAZITE SE IZA izbora, za to "pojeftinjenje" poskupiti ce voda ili komunalna naknada, ili nesto drugo i to za veci postotak nego sto je bilo to pojeftinjenje!

DR
dragica949
10:51 15.10.2015.

Kamenjarska matematika,smanjenje cijene odvoza za 30%,uz smanjenje usluge od 30%= pojeftinjenje.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:05 15.10.2015.

Hm, he he ne mogu naći model kako da obračunaju pojeftinjenje. Imaju kalkulator koji samo zbraja, a ne oduzima, pa su svi šlagirani jer nikada u poslovnoj "karijeri" nisu imali slučaj da nešto pojeftinju. Iako ni ovo neće biti pojeftinjenje, nego se samo tako zove. Bu Miki ponovo snimil neki spotić na račun Grada i svi će biti oduševljeni izvedbom glavnog glumca i stavljanjem prave stvari na krivo mjesto ili nešto slično. A i vrijeme je kako se gradonačelnik upustio u gadno petljanje sa otpadom na sve moguće načine, da se i njega konačno stavi na pravo mjesto, bez spotića naravno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije