Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stenjevec i Remete

Uz bučnicu, medenjake i pečenje proslavljen blagdan Velike Gospe

Zagreb: Misno slavlje i proštenje u Stenjevcu povodom Velike Gospe
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/28
15.08.2020.
u 18:11

'Današnji blagdan je onaj ohrabrenja i utjehe. Ona nas uči kako da živimo život nesebičnosti i pomaganja. Mislim da je Gospina poruka za 2020. 'sve će biti dobro'

Diljem Hrvatske obilježen je blagdan Velike Gospe. Tisuće vjernika okupilo se u velikim marijanskim svetištima, Mariji Bistrici, Trsatu, Sinju, Aljmašu i drugdje na svetim misama u čast Blažene Djevice Marije, zaštitnice hrvatskog naroda. Većina misnih slavlja održano je na otvorenom, a ove se godine okupilo manje vjernika no inače.  U Sinju je za vrijeme misnog slavlja pala kiša pa su vjernici pohrlili u crkvu bez maski ne pazeći na propisanu distancu, javio je RTL.

Epidemiološke mjere poštivale su se zato u zagrebačkom Stenjevcu na misnom slavlju održanom u Gospinom vrtu ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Oko dvije tisuće vjernika na misi držalo propisani razmak, a mnogi su nosili maske. Misnom slavlju koje je služio don Josip Radić prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon operacije glasnica.

Skromna molitva

U svojoj propovijedi don Josip Radić čiji YouTube kanal prate stotine tisuća mladih, naglasio je važnost Gospina blagdana.

-Misterij Isusa Krista povezan je s misterijem žene. Marija je čudesno ljudsko biće, remek djelo Božje ljubavi. Ona je ključna osoba za božanski život u nama, ključna za naše spasenje, za život milosti. Njezino dijete nije samo Krist, već svatko od nas-  naglasio je don Radić.

U krugu crkve održalo se proštenje, a okupljeni vjernici na štandovima su kupovali krunice, igračke i kušali pečenje, medenjake i bučnicu. Pred stenjevečkom crkvom zatičemo hrvatskog branitelja Vilka Plaveca s kćeri. Gospinu snagu, kaže, spoznao je u Domovinskom ratu.

-Svakog dana molio sam se Gospi i ona nas je zaštitila. U mojoj postrojbi bilo je Hrvata, Srba i Bošnjaka, no svi smo imali krunice i obraćali se Njoj kada je bilo najgore -  govori on . Zbog Gospe, ali i propovijedi don Josipa Radića u Stenjevcu je i Vigor Grego.

-Njegove su riječi nadahnjujuće jer potiče vjernike na život svetosti. Gospina je poruka univerzalna, da budemo dobri ljudi, živimo svetost i pouzdamo se u njena sina Isusa Krista - kazao nam je Vigor i požurio na propovijed svog omiljenog dona.
Molitvu Gospi ne propušta ni umirovljenica Zdenka Bajs. Danas je tu jer, kaže, proslavlja Gospin rođendan.

-To je isto kao da je rođendan od neke meni drage osobe. Svake godine sam ovdje. Gospina poruka je poruka mira, dobra i tihe molitve. Vremena su teška, no dobrota pobjeđuje - veli.

'Sve će biti dobro'

Gospin blagdan obilježio se i u remetskom svetištu Blažene Djevice Marije, drevnom hramu iz 13. stoljeća koje je još od srednjovjekovlja omiljeno okupljalište hodočasnika. Svake godine u Remete hodočaste i sestre Mira i Sonja iz Bratstva Isusovih malih sestara.

-Ljudi vole dolaziti Gospi jer joj predajemo sve naše želje i teškoće, a ona ih prenosi Isusu. Ona je naša majka koja nam daje sigurnost, nježnost i blagost- rekla nam je sestra Sonja, a sličnu poruku ima i sestra Mira.

-Ovaj blagdan i Gospin život nam govori na što smo pozvani i što je bogu moguće učiniti ako mu mi to dopustimo. Gospa je to učinila sa svojim fiat. Priča o Gospi priča je o Božjoj ljubavi - skromno će ona.

Pred remetskom crkvom odzvanjala je radosna pjesma vjernika, a u 18 sati održano je misno slavlje koje je predvodio monsinjor Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Nad okupljenom pastvom bdio je i župnik Antonio Mario Čirko te pazio da se poštuju mjere koje je propisao stožer.  

-Današnji blagdan je onaj ohrabrenja i utjehe. Ona nas uči kako da živimo život nesebičnosti i pomaganja. Mislim da je Gospina poruka za 2020. 'sve će biti dobro'.
 

Ključne riječi

Komentara 2

AE
Aedes2017
20:48 15.08.2020.

Bandić na pričesti !? Koje svetogrđe!

HA
HalleluYah
19:12 15.08.2020.

Jeremija 7,18Djeca kupe drva, oci pale vatru, žene mijese tijesto da ispeku kolače `kraljici neba` i lijevaju ljevanice tuđim bogovima da me pogrde.Jeremija 7,19Zar mene tim pogrđuju - riječ je Jahvina - a ne sebe na svoju sramotu?Jeremija 7,20I stoga ovako govori Jahve Gospod: "Evo, gnjev svoj i jarost svoju izlit ću na ovo mjesto, na ljude i na stoku, na poljsko drveće i na plodove zemlje, rasplamtjet će se i neće se ugasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije