Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bazne stanice

Nakon zalaganja stanara šalje se inspekcija u Vrbane Point centar

Prosvjed stanara
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
12.07.2014.
u 10:00

Nakon što smo im poslali upit iz Ministarstva graditeljstva rekli su da ce obaviti nadzor

Iza stanara Vrbana III. koji se već gotovo godinu dana bore s teleoperatorima tražeći da se skinu velike antene s trgovačkog centra Point stalo je i Vijeće gradske četvrti Trešnjevka – jug. Poslali su, naime, zahtjev Ministarstvu graditeljstva za inspekcijski nadzor nad postavljanjem antena zbog sumnje u nevaljanu dokumentaciju. Na to su ih potakli članovi Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

Naime, kako od 2011. postavljanje antena na krov potpada pod Pravilnik o jednostavnim građevinama, za njih više nije potrebna nikakva građevinska ni lokacijska dozvola. One se stavljaju, objašnjava mr. sc. Ankica Kosovec-Krželj, stanovnica Vrbana, članica udruge i vijećnica četvrti, na temelju tzv. tipskog i glavnog projekta, koji definira opremu i način njezina postavljanja. No, prema saznanjima stanara Vrbana, projekti kojima su stanice postavljene na Point referiraju se na zakone i propise koji su odavno istekli.

– U samom rješenju tipskog projekta piše da se antene smiju postaviti ako se s radovima počne do 2011. godine, a bazne su stanice postavljene tek potkraj kolovoza 2013. – piše u upitu poslanom Ministarstvu. Odgovor od Ministarstva graditeljstva još nisu dobili iako je zahtjev poslan još u ožujku, a u međuvremenu je napisana i požurnica ministrici Anki Mrak Taritaš.

No, na novinarski su upit iz Ministarstva odgovorili da je građevinska inspekcija zaprimila prijavu te kako će nadzor obaviti što prije. Iz Vipneta tvrde da za svu komunikacijsku opremu posjeduju sva potrebna odobrenja i suglasnosti za gradnju nadležnih državnih tijela te valjano zaključen ugovor o zakupu s vlasnikom nekretnine.

Iz mreže Tele2 tvrde da u vrijeme gradnje tipski projekt nije bio potreban, nego je bio dovoljan glavni projekt i kako je elektronička komunikacijska infrastruktura sagrađena potpuno u skladu s njim te je u cijelosti zakonita. Iz Pointa su samo kratko komentirali da su za postavljanje i dozvole vezane za stanice odgovorni teleoperatori.

Komentara 5

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:50 12.07.2014.

Neka im teleoperateri ponude godinu dana besplatno telefoniranje i odmah će prestati zračenje sa baznih stanica >;)

RO
rodjo123
16:38 12.07.2014.

Ingeniozan aktivizam malograđana sa Vrbana III. Sve najbolje u daljnjem radu. I klonite se masne hrane, sunca, cigareta, alkohola, lošeg društva i turskih serija.

KB
kresh.belec.kb
16:56 12.07.2014.

fakat su dosadni vise. a svaki drzi mob u ruci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije