Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stara dama

Uspinjača danas proslavila 129. rođendan

Uspinjača
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
08.10.2019.
u 15:35

Tijekom godina je imala mnogo nadimaka – funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, ali i – zapinjača.

Prvo je sredstvo javnog prijevoza u metropoli, sa svojom 66-metarskom prugom najkraća je žičana željeznica na svijetu, a proglašena je i spomenikom kulture. Zagrebačka uspinjača, koja vožnjom od 64 sekunde povezuje Tomićevu i Strossmayerovo šetalište, danas slavi svoj 129. rođendan. 

Ova "stara dama", kako joj tepaju Zagrepčani, svoju povijest piše od 1890. godine, kada su u Bregovitoj ulici, kako se nekada nazivala današnja Tomićeva, u pogon puštena dvoja parna kola. Putnici su mogli birati između prvog i drugog razreda, koje je određivao pogled kroz prozor. 

Kabine uspinjače danas godišnje naprave put i do 4.000 kilometara, u kojima prevezu gotovo 700.000 putnika. Zanimljivo je i kako do sada nije bilo niti jedne nesreće niti stradalog putnika, zbog čega nosi naziv najsigurnijeg javnog prometala.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Godine 1929. koncesiju nad uspinjačom dobiva Grad Zagreb, a od tada sva je briga nad njom prepuštena ZET-u. Iste su godine zamijenjene tračnice, a dobila je tada i nove vagone. Nekoliko godina kasnije, 1934., parni je motor zamijenjen električnim.

Kabine su dobile veće prozore, a odjeljci prvog i drugog razreda odlaze u povijest. Tijekom godina zagrebačka je stara dama imala mnogo nadimaka – funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, ali i – zapinjača.

- Šezdesetih sam godina radil' na Gornjem gradu pa sam se svaki dan vozili funicularom, kak' smo je tada zvali. Često se znalo desiti da na putu do gore zapne, pa smo kolege i ja morali izaći iz kabine i pogurati je da krene dalje, i tak' je ostala zapinjača – svoje se svakodnevne vožnje starom damom prisjetio Mirko Cicek.

Komentara 5

DV
dvorskaluda
07:45 09.10.2019.

Čestitke našoj uspinjači i ZET-u za uspješan rad. Sam da se Onaj čije se ime ne spominje, ne dosjeti graditi novu - ne žičaru, neg uspinjaču.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:32 09.10.2019.

He he, 129 rođendan i - 130 jubilarni kvar.

RP
rpzagreb
14:20 09.10.2019.

Moramo biti zahvalni tati grada da je tada osnovao uspinjaču. Bez njega je nebi bilo......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije