Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvojeno prikupljanje otpada od 1. veljače

Uredba na snagu stupa za 20 dana, a mi ćemo za nju biti spremni tek 2020.

Podzemni kontejneri
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/8
11.01.2018.
u 09:52

Zagreb će biti prvi koji će odvojeno skupljati otpad, tvrdi Bandić ističući da će za to ostatku Hrvatske trebati dvostruko više vremena

Zakone ne definiraju propisi, nego život – ustvrdio je jučer gradonačelnik Milan Bandić objašnjavajući kako će, prema Uredbi o gospodarenju otpadom koja na snagu stupa 1. veljače, od tog datuma postupati “većina Zagrepčana”.

Novac za projekt iz EU

Mogućnost da na svom pragu odvajaju otpad za sva će se domaćinstva ostvariti za dvije godine, kaže Bandić, a kazne koje bi mogle stići za trpanje sveg smeća u iste kontejnere komentirao je rečenicom: “A stići će”.

– Zagreb će za te dvije godine biti prvi u Hrvatskoj koji će odvajati otpad, zapamtite što sam vam rekao. Ostatku države trebat će četiri – uvjeren je jučer bio gradonačelnik, dok je sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem potpisivao sporazum o gradnji zajedničkog Centra za gospodarenje otpadom. Otpad iz obje županije odlagat će se, tako, u centru koji će se najvjerojatnije pozicionirati u Resniku, a zajednički će biti jer je tako propisala država Planom gospodarenja otpadom donesenim prošle godine.

– Pripremali smo se za ovo deset godina – rekao je Bandić, dok je Kožić detaljno objasnio koja se procedura mora odraditi da bi se uopće omogućila sama gradnja centra. Studija izvodljivosti, utjecaja na okoliš, idejni projekt i provedba natječaja za izvođača ono je, rekao je župan Zagrebačke županije, što ih još sve čeka. A sva ta dokumentacija, objasnio je direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, radit će se otprilike dvije godine.

– Projektnu bi dokumentaciju s 85 posto trebala sufinancirati Europska unija, a planira se da bi se Centar za gospodarenje trebao sagraditi do 2022. godine – najavio je Zgomba pa dodao kako će se, nakon svih pripremnih dokumenata, gradnja centra vratiti na izglasavanje zagrebačkoj i županijskoj skupštini, dok će na pripremi svih studija raditi projektni tim koji će odabrati Grad i Županija.

Nabavljaju kante i kamione

– U Zagrebu je situacija nešto lakša nego kod nas jer imamo gradove i općine koji imaju svoju određenu autonomiju pa moramo postići puno dogovora, ali ne vjerujem da će u realizaciji biti nekih posebnih problema – rekao je župan Kožić pa dodao da je dogovoreno s Gradom Zagrebom da će projektni tim od pet ljudi sve odluke morati donositi jednoglasno kako bi se Centar za gospodarenje otpadom napravio na obostrano zadovoljstvo.

Obrada otpada u njemu bit će mehaničko-biološka, a studije su važne, istaknuli su svi potpisnici sporazuma, kako bi se točno vidjelo na koji će se način smeće na kraju i tretirati. Dvije godine prilagodbe, istaknuli su u Gradu, za usklađenje s Uredbom za gospodarenje otpadom svakako će si uzeti, iako su odluku za usklađenje s njom već donijeli te bi se ona trebala naći na sjednici Skupštine 31. siječnja. Za sada, otvorene su ponude za nabavu 174 tisuća kanti za biootpad, natječaj vrijedan 40 milijuna kuna, za koji još traje rok žalbi, dok se još čekaju rezultati za sve ostale spremnike, točnije njih 14.845. Čeka se i nabava pedeset vozila na leasing za 40 milijuna kuna, dok se u ovoj godini vozni park Čistoće planira nadopuniti s ukupno 67 vozila u vrijednosti 48 milijuna kuna. Što se kamiona tiče, sljedeće godine trebalo bi ih stići još 82, a osim što nabavlja kante i vozila, za 1,5 milijuna kuna Grad će unajmiti i 14 furgona te tri kamiona s rampom na period od deset mjeseci kako bi sve naručene spremnike za otpad mogao dostaviti na predviđene adrese.     

Podzemni kontejneri
1/14

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:36 11.01.2018.

Hm, Bandić laže kao i obično. Otpad već dugo odvojeno prikupljaju gradovi na sjeverozapadu Hrvatske i neće Zagreb biti prvi, nego posljednji kao što je i sada. A on i Kožić će biti upamčeni kao dvojac koji je napravio novi Jakuševac, gori od sadašnjeg, uz još jednu neviđenu glupost, da otpad sa periferije Zagreba voze u sam grad i tamo ga dinstaju i od kvalitetne vodozaštitne zone prave smetlište.

Avatar Niškorist
Niškorist
07:40 15.01.2018.

Beli Zagreb grad pun smeća ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije