Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski vrt u Borovju

Uređuju terapijski vrt s labirintom i drvećem koje proizvodi zvukove

Foto: Gradski ured za poljoprivredu
28.02.2019.
u 20:59

Opremit će ga stazom za multisenzorne igre, odmorištem s refleksološkim stazama, malim voćnjakom, prostorom za edukacije...

Multisenzorni vrt sa začinskim i aromatičnim biljem, kao što je ružmarin, bosiljak, smilje ili lavanda, drveće koje proizvodi posebne zvukove, poput lišća topole ili lupanje grana breze, terapijski labirint i odmorište s pergolom. Samo mali je to dio terapijskog vrta, projekta koji se priprema u Gradskom uredu za poljoprivredu, kao nadogradnja postojećih gradskih vrtova. Prvi će sagraditi u sklopu postojećeg na Borovju, točnije južnom dijelu vrta te tako osobama s invalidnošću i onima s posebnim potrebama omogućiti terapeutsko vrtlarenje. Na ideju su došli, kaže pročelnik Ureda za poljoprivredu Emil Tuk, kad su primijetili sve veći interes građana osjetljivih skupina, pa su odlučili opremiti posebno dizajniran vrt s ciljem jačanja njihovih motoričkih, senzoričkih, kognitivnih te socijalnih potencijala za skladan život i zdravlje.

Bit će i raznih događanja

– Tako će se omogućiti svakom ljudskom biću, bez obzira na ograničenja, da radi, stječe nova znanja i opušta se – kaže Emil Tuk, dodajući da je izrađeno idejno rješenje te je terapijski vrt od dva hektara u planu urediti i opremi najkasnije do proljeća 2021. godine. Osim multisenzorne zone, bit će tamo, kažu iz Ureda za poljoprivredu, i staza za multisenzorne igre, odmorište s refleksološkim stazama, mali voćnjak, staklenici, prostor za edukacije, u kojem će se odvijati i razna događanja...

– Planira se i pripadajuće parkiralište i terapijski centar, a cilj je inkluzija osoba s posebnim potrebama u zajednicu. No neke od elemenata obuhvaćenih idejnim rješenjem bit će moguće realizirati tek nakon izrade Urbanističkog plana uređenja Borovje – istok – kažu iz Ureda za poljoprivredu. Za urbanistički plan, pak, još nije raspisana javna rasprava, a kad se vrt konačno uredi, ideja je, kažu u Uredu za poljoprivredu, da se projekt nadograđuje i obučavanjem vrtnih terapeuta, posebno educiranih stručnjaka za medicinske i psihosocijalne učinke rada u vrtu, koji su dio terapijsko-rehabilitacijskog tima zajedno s liječnicima, fizijatrima, psiholozima...

– U Hrvatskoj, primjerice, ne postoji niti jedan vrtni terapeut, pa je taj korak nužan – kažu u Uredu. Nakon što se uredi vrt na Borovju, slijedi i sličan, no manji, na površini od 0,5 hektara, unutar kruga bivše tvornice Sljeme, u blizini gradskog vrta Sljeme I, čija bi se gradnja financirala novcem iz europskih fondova.

Dosad 13 gradskih vrtova

Otkako je otvoren prvi gradski vrt u travnju 2013. do danas uređeno je njih 13, s ukupno 2124 vrtnih parcela na površini od cca 22,57 ha. Interes građana za dobivanje parcela i dalje je, kažu u Gradu, izrazito velik te se intenzivno radi na pronalaženju novih obradivih površina u gradskom vlasništvu.

>>Zagreb: Vrt palače Gvozdanović

Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
10:03 04.03.2019.

krasna ideja!! mene zanima tko će se KVALITETNO brinuti o tome? zrinjevac je nesposoban kvalitetno brinuti o već postojećim nasadima. npr. nasadi na zrinjevcu su za plakati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije